Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданска инициатива иска експертна комисия да оцени реставрацията на "Яйлата"

Снимка: БГНЕС

Европейски пари се използват за унищожаване на българското културно наследство, заявиха от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство. Те недоволстват от непрофесионално направена реставрация на археологическия резерват "Яйлата".  Проектът "Яйлата - античната врата на Добруджа“, финансиран по оперативната програма "Регионално развитие" е един от примерите за "бутафорна и подменяща същността псевдореставрационна намеса". Това заяви художникът Владо Руменов от гражданската инициатива, откъдето настояват процедурите, през които проектът е минал, да бъдат спешно инспектирани от независима експертна комисия с международно участие.

Правенето на проблеми около непрофесионалното и профаниращо възстановяване на културните паметници е негласна тенденция в политиката на държавата в лицето на досегашните екипи на Министерство на културата да маргенализира и постепенно да закрие Националния институт за недвижимо културно наследство, за да може държавата, необезпокоявана от експертни мнения да се разпорежда еднолично с паметниците, изхождайки единствено от конюнктурни и политически мотиви.

Според професор Дияна Гергова, зад проблемите около непрофесионалното възстановяване на културните паметници се крият корупционни интереси и са необходими промени:

Промените в закона за културното наследство, тъй като всички корупционни схеми са заложени именно в принципите на закона, в правомощията, дадени на местните администрации да решават съдбата на паметници от национално и световно значение. Един казус, обърнат към прокуратурата с конкретните лични отговорности на всички лица, които са сложили подписите си при реализирането на този проект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14