Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 творби в заключителния етап на 21-вия международен пленер по акварел "Никола Маринов" в Търговище

Снимка: Евтим Петков

Близо петдесет творби са експонирани в заключителната изложба на 21-вия международен пленер по акварел "Никола Маринов" в Търговище. В него взеха участие художници от Финландия, Италия, Китай, Русия и България.

Пленерът се провежда през две години. Има почти половинвековна история и е в памет на родения в Търговище талантлив творец в областта на акварела професор Никола Маринов. Според изкуствоведа Николай Ущавалийски колекцията от акварелни творби на художествената галерия ще се обогати с изключително интересни картини.

Това, което отличава това издание, на първо място, е интересният и широк диапазон на подбора на участниците в него. Също така е намерен един много интересен баланс между различните национални особености, както например винаги се очаква от китайския представител Йи Чи един по-традиционен поглед върху нещата. Знаем какво е отношението на Изтока към и пейзажа, към природата... в противовес с една северна чувствителност, каквато аз  смея да твърдя, че двама от представителите на пленера притежават. Става дума за Маркета Клемола от Финландия и Александър Долосов от Русия, и на трето място една такава чувствителност, каквато е южната, поднесена от представителя на Италия Хуан Парисе.

През следващите няколко месеца специално подбрани творби от акварелни творби на Художествената галерия "Никола Маринов" в Търговище ще гостуват в различни градове на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14