Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 22 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Варна
• Станка Димитрова, историк, за днешните измерения на събитието от 1908 година.
• Отец Василий Шаган от духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил” – Варна, за независимостта в духовен план.
• Записи с участници в Петата международна научна конференция „Писмено наследство и информационни технологии”, Варна: проф. Виктор Баранов (завеждащ катедра „Лингвистика” на Ижевския държавен технически университет в Русия); доц. Веселка Желязкова от Кирило-Методиевския научен център.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Патриотични песни в чест на Денят на Независимостта на България

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Пъстър празничен концерт

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Музикална игра за разсънване на слушателите.
• Представяне в ефира на специален марш, посветен на Независимостта, запазен в Златния фонд на БНР.
• Трудова борса: свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Перник.
• Денят на независимостта – разговор с историка доц. Даниел Вачков.
• На 22 септември ще говорим със социолога доц. Иво Христов и политическия анализатор Валентин Вацев за независимите държави и зависимостите в социалните системи.
• Културен афиш от София и страната:
- разказ за празниците на Стария град в Пловдив.
- Кирякос Аргиропулос за тазгодишното издание на панаира на куклите в София.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Въпрос за наследствена пенсия – възраст
• В активния сезон за търговия с недвижими имоти, по-практично ли е да продаваме? А да купуваме? И какво не трябва да забравят наемателите, особено студентите в университетските градове? – гост Калоян Богданов, мениджър.
• Практично: на борсата за употребяване учебници, какво се търси, какво се предлага и срещу колко?

от 11.00 до 12.00 часа
Жълтата подводница
• Гост: певицата Амалия. Разговор за новите проекти на вокалистката, която 10 години концертира с Робин Гиб от „Бий Джийс”
-  Избрани песни  от българската поп музика.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Денят на Независимостта

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• За книгата „Мама Леоне” от Миленко Йергович.
• Музикантът Александър Кид за новия си албум Live at Forum Station.
• Проектът Pop-Rock at Jazz – първа авторска песен.
• Рисунки на утвърдени съвременни български художници – съвместно представяне в галерия „Средец”.
• Изложба на Андрей Янев – „В нюансите на прилива”.
• Какво се случва: „Живот в огъня” – Марина Цветаева през погледа на Цветан Тодоров. Разговор с Надя Попова, преводач.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикален момент
Последните два понеделника на месец септември ще бъдат посветени на вечната тема – любовта. Какво представлява тя, как и къде можем да я открием – това ще разберем с помощта на световноизвестни музиканти. Под мотото „Какво е любовта” ще звучат изпълнения на Чечилия Бартоли, Рамон Варгас, Шарл Азнавур, Барбара Стрейзънд , Стиви Уондър, Джордж Бенсън и групите „Бийтълз” и „Чикаго”, както и популярни творби от Моцарт, Верди, Де Файя, Крайслер и Падре Мартини.

от 15.30 до 16.45 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Зависимите и независими Ние
Какво ни даде  преди 106 години българският 22 септември и как ни свърза със света; какви са днешните измерения на тези връзки; от какво сме зависими и от какво не днес; на какво продължаваме да робуваме и през какво минава вътрешната ни независимост… За всичко това ще разговаряме с – доц. Даниел Вачков от Института за исторически изследвани на БАН, доц. Румяна Кралева, председател на сдружение „Общество за всички”, и младеж с увреждания, участник в проекта „Обич за Вас” на сдружението.
• Живот за разказване: Александър Малинов – живот, посветен на Отечеството.

от 16.45 до 16.50 часа
Евранет плюс
Износът на стоки в страни членки на ЕС.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Музикалните ансамбли – ще свирим и пеем в дуо/дует

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
Поредицата „Предаванията за деца”
Началото –  Никола Балабанов

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Само ново
Изпълнения на Жечка Сланинкова, „Конушенски оркестър”, братя Такеви и други.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери
Романтичен поглед върху българската история и природа.
Ивайло – един от загадъчните герои на Средновековието е вдъхновил пионера на българската професионална музика Добри Христов; пак образи от славното ни минало възкръсват във Втора симфония „Велики Преслав” от Веселин Стоянов; забравена вече музика от Любомир Пипков към талантливия филм на Захари Жандов „Септемврийци” – независимо от оценките за септемврийската трагедия в 1923 г. и романтичния патос във филма музиката е надживяла събитието – подобно на множество примери от помпозното съветско кино от сталинови, а и по-късни години, музиката, сътворена от гении като Шостакович и Прокофиев далеч е надживяла филмите, за които е създадена. Още филмова музика: от Симеон Пиронков, към „Хан Аспарух” – отново спорно историческо тълкуване, но с безспорни художествени резултати. Ще „звучи” и българската природа – в поетичната сюита „Пролет над Тракия” от Любомир Пипков и в широкото дихание на „Рапсодия” от Веселин Стоянов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази – „Хермина” от Йордан Йовков
Премиера

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Voodoo Rhythm Records (Берн, Швейцария) и траш-блус-госпъл-рокабили културата в Европа – предаването е посветено на предстоящото идване на патриарха на тази култура Voodoo Rhythmи. Включва както ключови европейски артисти като King Automatic (гостувал вече на „Аларма”), The Dead Brothers и The Monsters, така и отвъдокеански (без да уточняваме конкретен океан, защото в случая са повече) легенди като King Khan Delaney Davidson. Ще ви срещнем и с някои мистериозни рокендрол герои от края на 50-те и началото на 60-те като Джери Джей Никсън (открит и издаден десетилетия по-късно от Voodoo Rhythm), ще стигнем и до Балканите с гаражната рокендрол формация The Nuggers от Букурещ, която също ще гостува на нашия фестивал следващия месец като специален бонус към концерта на Reverend Beat-Man.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Спонтанни инвенции
• Ново име в „Спонтанни инвенции”: саксофонистът Тил Мартин и неговият квартет с пианист, челист-басист и барабанист представят своите 11 пиеси върху варианти на една и съща мелодия.
• Още от саксофониста Емил Паризиен и акордеониста Венсан Пейрани от техния концерт в парижкото предградие Пантен.
• Полско-чешкото Simple Electric Trio продължават концерта си в пражкия клуб „Джаз док” с две пиеси на саксофониста Марцел Барта.
• ІХ и Х част от „Химна на нощта” от Жан-Кристоф Шоле по стихове на Фридрих Новалис и Райнер-Мария Рилке.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 34 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и..

публикувано на 21.08.24 в 08:25