Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До "Царевец" откриха царски манастир от времето на Иван Асен Втори

Хитко Вачев
Снимка: Катя Чорова

Археологът от Историческия музей във Велико Търново,  професор Хитко Вачев, откри един от Богородичните манастири, съществували в средновековната столица. При разкопки в източното подножие на крепостта "Царевец",  той е намерил основите на църква, над 4000 фрагмента от стенописи и 700 елемента, сред които и златни, от мозаечна патронна икона на Света Богородица. Според професор Вачев, това е царски манастир, вероятно от времето на Иван Асен Втори.

От писмените извори е известно, че в Търново, през епохата на средновековието, точно в столичния период на Търново, има три богородични манастира. Имам щастието да уверя, че съм открил един от богородичните манастири. Това е само църквата към манастира. Църквата е строена в 30-те години на 13 век. Има запазен надпис. Той е частично запазен надпис, на който се чете цар. Тъй като писмените извори сочат, че по времето на цар Иван Асен и съпругата му Анна-Мария се издигат множество манастири, вероятно става дума за изграждането на манастира, по времето на Иван Асен. Продължава да функционира и през 14-ти век. Упоменато е в Похвалното слово на Евтимий Търновски за Григорий Цамблак. Патриархът също много често е посещавал този манастир. Гробницата е с доста особена форма, във формата на кораб. По този начин се изгражда само митрополитски и патриаршески гробници. Имам всички основания да считам, че тук вероятно е погребан някой от българските патриарси.

Професор Вачев очаква държавата да отпусне 30 хиляди лева за спешна консервация и защитно покритие на  разкритата част от средновековния манастир. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14