Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" вече и в България

| обновено на 09.10.14 в 12:16
Сцена от "Макбет"
Снимка: Метрополитън опера

На 11-и октомври в България започват сателитни излъчвания на живо от Метрополитън опера с 10-те й представления за сезон 2014/2015. Това ще се случи, благодарение на програмата "На живо от Ню Йорк", която Метрополитън опера стартира през 2006-а  г., а днес излъчва в над 2000 киносалона в 66 държави по света. Създадена да разшири аудиторията на оперното изкуство и да привлече нови негови почитатели, "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" използва съвременните технологии – сателитна връзка и HD качество на картината, гарантирайки несравнимо преживяване на своята публика.

Сезон 2014/2015 на един от най-известните оперни театри в света – Метрополитън опера, може да бъде гледан на живо от Ню Йорк в Cinema City, София. Това ще се случва чрез живи сателитни прожекции в рамките на програмата "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк". Създадена през 2006-а г. от Метрополитън опера, програмата пристига в България за първи път, благодарение на фондациите "Америка за България" и Международния театрален фестивал "Варненско лято" и с подкрепата на Столичната община, Британския съвет в България и Cinema City.

Сезон 2014/2015 на Метрополитън опера идва у нас с десет HD излъчвания на оперите "Макбет", "Сватбата на Фигаро", "Кармен", "Севилският бръснар", "Нюрнбергските майстори певци", "Веселата вдовица", "Хофманови разкази", "Йоланта / Замъкът на херцога Синята брада", "Жената от езерото", "Селска чест / Палячо".

Представленията ще се излъчват симултанно в почти цял свят, за българската публика – в събота от 19:50 часа с пилотна прожекция на 11-и октомври в Cinema City Mall of Sofia. Представленията ще бъдат със субтитри на български и английски език.

Тази програма на Метрополитън опера е уникална възможност хората да получат оперно преживяване от световна величина в по-интимната среда на киносалона, на достъпна цена, както и да прекарат незабравима вечер с цялото си семейство. Ако никога не сте ходили на опера досега, ето чудесна възможност да разберете защо това магическо изкуство владее въображението на поколения зрители – казва Том Гали, технически директор на една от най-големите мрежи от киносалони в САЩ.

"Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" скъсява разстоянието между българските любители на оперното изкуство и едни от неговите най-изявени таланти в света: диригенти, певци, музиканти, режисьори, сценографи, майстори на костюма, художници, хореографи, видео артисти. Проектът позволява на българската публика да се докосне до изключително високата класа и качество на едни от най-големите произведения на оперното изкуство, до съвсем скоро привилегия на малцина.

Програмата "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" е лансирана с операта "Вълшебната флейта" на 30-и декември 2006-а г. от Питър Гелб, директорът на Метрополитън, встъпил в длъжност няколко месеца по-рано през същата година, и успял да превърне Метрополитън опера за времето на своето управление и до момента в една от най-иновативните културни институции в света.

Сезон 2014/2015 ще бъде сред най-амбициозните, които МЕТ някога е продуцирала – четем на официалния сайт на Метрополитън опера.

Чуйте интервюто с Николай Йорданов – изпълнителен директор на фондация "Международен театрален фестивал Варненско лято" – организатор на проекта за България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14