Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Хаджимишев: Възхитен съм от красивия жест на Софийската опера

| обновено на 07.10.14 в 13:27
Снимка: БГНЕС

Един от най-силните акценти в честванията на 100-годишнината от рождението на великия български оперен певец Борис Христов беше спектакълът на операта "Дон Карлос" на Верди, с който Софийската опера откри новия си сезон и в който пя световноизвестният бас Феручо Фурлането. С този спектакъл на акад. Пламен Карталов Националната ни опера отдаде почит и към 100-годишнината от рождението на големия български режисьор Михаил Хаджимишев – една от най-важните фигури в историята на нашия оперен театър. 22 от неговите общо 85 постановки са реализирани в Софийската опера, 33 – на сцените на Русенската, Варненската, Пловдивската, Старозагорската, Плевенската, Врачанската, Сливенската, Ямболската и Благоевградската опери, останалите – в Белгия, Великобритания, САЩ, Турция, Аржентина, Холандия, Малта и Швейцария.

Възхитен съм от културата и от красивия жест на ръководството на Операта да си спомним за Михаил Хаджимишев! Това беше повод за първи път след смъртта му да се разровя в неговите документи, които е оставил, и да си спомня за неговия огромен труд – скромен, но мащабен! Припомних си гастролите – както във всички оперни театри на България, така и по широкия свят – всичко, което беше моят живот, моето детство. Наистина съм благодарен на целия екип на Националната ни опера за това, което прави, и им пожелавам голям успех! Всичко, което създаде Михаил Хаджимишев като оперен режисьор, не би било възможно без колектива – от сценичния работник до солистите, плеядата български певци, които работеха заедно като едно голямо семейство и прославиха България в далечните години – 50-те, 60-те, 70-те години на ХХ век, каза сина на Михаил Хаджимишев – известният художник-фотограф Иво Хаджимишев.

Следващият спектакъл на "Дон Карлос" в Софийската национална опера ще бъде на 31-ви октомври от 18 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14