Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 9 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Стара Загора
• „Около света” - Али и Кристин пътуват по света, за да опознаят нови култури, да съберат впечатления и запазят хубави спомени. Една от дестинациите им е България и Стара Загора. Али е от Египет, а Кристин от Германия, двамата ще ни разкажат за първите си впечатления от нашата страна и за преживяванията си от пътуванията досега. Преводът в ефир ще осъществят Веселин Николов и Вяра Москова.
• Често смятаме, че младото поколение е по-лошо от старото. И може би често смятаме, че децата са заменили изцяло книгите с компютри. Разбира се, четенето помага за развитието и възпитанието на различни ценности у хората. Чете ли младото поколение ще разберем от репортажа на Николета Петрова.
• Мариета Голомехова е сценограф на „Страх“ - първият за този сезон премиерен спектакъл на Кукления театър в Стара Загора. Завършила е „Актьорско майсторство“, а след това и „Сценография“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Постановки с нейна сценография са носители на наградата „Икар“ и други отличия у нас и в чужбина. Участвала е в изложби във Франция, Япония, Чехия, Белгия, Сърбия. Мариета Голомехова предпочита кукления театър за възрастни. Работи и с режисьори извън страната, но обича да се връща в родната Стара Загора. А работата в ателието на театъра, което е в близост до куклите на емблематичния часовник, е изключително емоционална за нея. Старозагорката е била сценограф на всички осем творчески лаборатории в Кукления театър, но за първи път на старозагорска сцена се реализира цялостна постановка по нейна сценография.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етномузика от Гърция

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ансамбъл „Тракия“

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• 122 години от рождението на хърватския писател Иво Андрич.
• „Трудова борса“ – свободните работни места в Бюрото по труда в Кърджали.
• „Специален гост“.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Лекува ли се косопадът? Как да се справим с проблема, който въздейства отрицателно не само на физиката, но и на психиката ни?
• Защо ЕС ще следи за наличието на определено количество парабени в козметиката? Как действат те, защо са вредни и какво да четем, когато купуваме кремове, шампоани, балсами за след бръснене? Гост в студиото д-р Росица Денчева, дерматолог.
• Рубрика „Непракткично“: мода в ловното облекло. Не е шега – има и такава, както се оказва, че има жени ловджии.

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
Един месец с музиката на Гърция
В поредицата „Един месец с музиката на..." ви предлагаме съвременна популярна музика от Гърция.
Изпълнителите в това издание ще са: Сакис Рувас, Деми, Деспина Олимпиу, Никос Икономополос, Йорхос Перис и други.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Взривове, съвест, национална сигурност

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Преводачката Мария Георгиева за Маргьорит Дюрас и „Очи сини коси черни” и „Така” от Ян Андреа.
• Репортаж от среща в Полски институт с проф. Ирена Гужинска-Грос за книгата „Mилош и Бродски. „Магнитното поле” и Анджей Франашек, автор на биографията на Милош и на сценария на филма „Милош“.
• Кореспонденция на Крум Крумов от Полша - Наградата НИКЕ 2014 Карол Моджелевски. Разговор за избора на журито, както и за фестивалите "Деконстукция на думата "чета" и „Лодз дизайн”.
• Дни на корейската култура в България: представя ги посланикът на Република Корея в България -  Шин Менг-Хо. Репортаж от пресконференцията по този повод.
• Изложба в Националната художествена галерия „Един парижанин в София” на Николай Ников – Ничето, ретроспектива.
• Проф. Ангел Станков и „Снежният човек” в галерия „Васка Емануилова” – разговор с Владия Михайлова.
• „Говори литературата” с Пламен Дойнов.
• Какво се случва: Как се прави филм за холивудска награда? Анимационният филм „Денят на кървавите венци”. Гост: режисьорът Димитър Димитров.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Музика от Антонио Вивалди – записи от албумите на Чечилия Бартоли, Сара Мингардо и Кончерто италиано, Жан-Пиер Рампал и Солисти Венети, Виктория Мулова и ансамблите Ил Джардино Армонико и Еуропа Галанте, Найджъл Кенеди, Триото на Жак Лусие и други „звездни“ музиканти.

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Ученият Николай Рьорих.
Защо едва след Трансазиатската експедиция Николай Рьорих решава да създаде изследователския институт „Урусвати“? Как се стига до откриването на така наречените „български ботуши“, свързани с Волжска България по Пътя на коприната в Тибет, и какво добавят те към традиционните представи за някои наши технологии от древни времена? От какво в действителност е бил продиктуван особеният интерес на семейство Рьорих към България?
С участието на председателя на националния клуб „Приятели на Рьорих“ Тодор Ялъмов в деня, на който отбелязваме 140 години от рождението на големия художник и учен.
• „Обикновено чудо“: Петър Гавраилов – как и защо се озовах в подстъпите на Еверест на върха на петхилядника Кала Патар?
• „Вечният двигател“: Светла Далакчиева от Природонаучния музей в Бургас за излюпилите се в музея изключително редки пеперуди.
• „Психология на всекидневието“: психотерапевтът Лили Барутчиева – какво всъщност означава да си психически здрав?

от 16.40 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
„Кой разруши Берлинската стена”: „Желязната завеса”

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Музикалните изкушения на кинозвездите“ – Джеф Бриджис.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
“Откъде се взела нощта” – радиоадаптация по бразилска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Фолк портрет
Ще ви срещнем с тамбуриста Румен Сираков и певицата Христина Ботева.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Метроном
• Фестивала „Европейски културни дни“ (European Cultural Days) - София (13 октомври), Франкфурт на Майн (15 октомври) с българско участие - разговор със солистката Надя Кръстева и диригента Григор Паликаров, оркестър ФМ Класик.
• „Кварто“ събират „Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола в една концертна вечер-разговор с Иван Пенчев (8 октомври).
• Творчески насоки в сезона на Софийската филхармония – разговор с проф. Ангел Станков, главен консултант творческа и международна дейност.
• Любомир Дяковски, новият директор на Плевенска филхармония, за сезона на състава.
• 100 години проф. Люба Енчева - концерт в Националната музикална академия (9 октомври).
• Трибуна Метроном - Годишна международна среща на Българската фестивална асоциация във Варна (3 октомври) - темата на първата конференция е „Фестивали за кого?"- разговор с Румяна Петрова, артдиректор на фестивала „Варненско лято“.
• 6 октомври, Варна - представяне на книгата „Българските фестивали: категории и системи за оценка“ с автор Любомир Кутин.
• Музикален фестивал "Жълтите павета" с организатор Теодоси Спасов – разговор с Васил Хаджиманов, пиано (10 - 11 октомври).
• Обзор на фестивала „Пиано Екстраваганца“.
• Концерт на Софийската филхармония с диригент Любка Биаджони и солист Лоренцо Гатто - директен репортаж от зала „България“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Павел Матев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Октомврийското издание на Форум КЛЮЧ отново ще представи пред вас 9 интересни и завладяващи лектори. Кои ще бъдат „мотиваторите” на 18 октомври в Модерен театър и на какво ще бъдат посветени презентациите им?
• „Идея в действие” – за голямата полза от малките жестове – пореден тон капачки за благотворителност.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Джаз клуб
Концерт на бразилката Таня Мария - запис от Банско


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23