Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроб на висш военачалник от 13-ти век при "Царевец" откри проф. Хитко Вачев

Хитко Вачев
Снимка: Катя Чорова

Гроб на висш военачалник от 13-ти век откри археологът от Великотърновския музей проф. Хитко Вачев. Ценната находка е от проучванията на средновековен манастирски комплекс,  който се намира в подножието на крепостта "Царевец".

В църквата на манастирския комплекс намерихме гроб на възрастен мъж с ръст 174 сантиметра, каза професор Вачев и допълни:

Със златна обица на дясното ухо. Точно датираме в рамките на един 13-ти век. Историческите сведения и проучвания сочат, че златни обици са носили висши български аристократи, става дума за една прабългарска традиция, която се запазва в епохата на християнска средновековна България. Златни обици са носили или кавханът или чордоглу, тоест военните, които заемат най-висшите постове. Считам, че сме разкрили гроба на един от висшите военни в българската армия.

Осем са разкритите в църквата гробове и сред тях и на знатна дама от 14-ти век. Според проф.Вачев, погребаните вероятно са роднини.

Аз съм си поставил задача да извлека ДНК анализ на всички погребани, за да установим вече по категоричен начин, че те са в родствени отношения.

Правителството спешно отпусна 30 хиляди лева за проучване и защитно покритие на уникалния средновековен паметник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14