Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово започва 12-ото издание на фестивала на религиозната музика

В Габрово започва 12-ото издание на фестивала на религиозната музика. 9 хора от България и Гърция и Габровският камерен оркестър ще се изявяват през двете концертни вечери.

Празникът, посветен на Света Петка Българска, духовната покровителка на Габрово, е първият по рода си фестивал и продължава да бъде уникален по своето съдържание и статут. Според регламента всяка година се представят хорове, които досега не са участвали в програмата на фестивала. По традиция първата вечер в един от централните храмове – „Света Троица“, е посветена на източно-православните песнопения, като ще бъдат изпълнени два тропара, специално написани за празника от композитора Стоян Бабеков и посветени на Света Петка. Художествената галерия е домакин на втория концерт, в който ще бъдат представени образци от световната сакрална музика. На компакт-диск ще бъдат издадени изпълненията на хоровете-участници в празника, организиран от Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и Народно читалище „Габрово”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14