Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Черньово – слънчева, цветна градина

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

Недалеч от град Ихтиман в планинския район на Западна Средна гора се намира село Черньово. Задружни са хората от селото и в работата и в празничните дни. Заедно с кметския наместник оформят цветни градини, рисуват, облагородяват селото, за да бъде красиво и уютно. Под покрива на читалище „Пробуда” се събират и възрастните хора от Пенсионерския клуб и младите изпълнители от самодейните състави. На празници са винаги заедно – танците на децата разпалват живеца у техните баби. Село Черньово е носител на приза „Селище, пазител на традициите”. Как се случва това, може да научите от предаването „Събота сутрин”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата в дигиталния свят – рискове и ползи

"Рисковете в дигиталния свят са същите като в реалния живот. – казва детският психолог и психотерапевт Доника Боримечкова – Възрастните обаче имаме един по-съзрял психичен апарат и по-ясни ориентири. В дигиталната реалност нямаме възможност да придружаваме децата и рисковете за тях са малко по-изострени. Фокусът е върху съдържанието, което може..

публикувано на 10.09.24 в 14:45

Забрана на мобилните телефони в училище: Полезна мярка или безсмислено правило?

В поредния предизборен период и няколко дни до началото на учебната година отвсякъде изникват предложения за забрани. Предлага се да бъдат забранени рекламите на хазарт сред малолетните, въпреки че те вече са забранени. Предлага се забрана за консумиране на енергийни напитки от подрастващите – сякаш за първи път става ясно, че съществува ограничение..

публикувано на 10.09.24 в 13:06

Едно явление в българската стартъп екосистема

Как двама български предприемачи възраждат стара технология, ползвана в далечното минало от северноамериканските индианци за палене на бездимен огън? Гост в "Нашият ден" е Живко Стефанов , предприемач, иноватор, представител на българската стартъп екосистема, чийто бизнес, адресиран към подобряване качеството на атмосферния въздух, днес се..

публикувано на 10.09.24 в 12:10
Радослав Ризов

Радослав Ризов: Желанието ни е да направим българските предприятия иновативни

Кои са възможностите за подкрепа на креативните и творчески индустрии, които предоставя Министерството на иновациите и растежа, за кого са предназначени и в какви срокове – разговор в "Нашият ден" с Радослав Ризов , главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа. Уникална..

публикувано на 10.09.24 в 10:49

КФН информира младите относно небанковия финансов сектор

Стартира 22-то издание на образователната програма на Комисията за финансов надзор , която информира гимназисти относно небанковия финансов сектор . Анка Костова , директор "Връзки с обществеността и протокол" в КФН  разказва в "Нашият ден" за обучението, целящо да повиши финансовата грамотност на младите хора.   Младите визионери и..

публикувано на 10.09.24 в 10:09