Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Ризов: Желанието ни е да направим българските предприятия иновативни

Кандидатстването по програмата за подкрепа на креативните и творчески индустрии е до 16 септември

Радослав Ризов
Снимка: БТА

Кои са възможностите за подкрепа на креативните и творчески индустрии, които предоставя Министерството на иновациите и растежа, за кого са предназначени и в какви срокове – разговор в "Нашият ден" с Радослав Ризов, главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа.

Уникална възможност за безвъзмездна финансова помощ, насочена към микро и малки семейни бизнеси и предприятия в сферата на креативните индустрии и занаятчийската дейност, предлага ОП "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" към Министерството на иновации и растежа.

По думите на Ризов ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" е отговорна за доста инвестиции, които се изпълняват  по линия на кохезионната (сближаваща с ЕС) политика и Плана за възстановяване и устойчивост.

"Семейните предприятия са гръбнакът на българската икономика.", заявява Ризов и допълва, че крайният срок за кандидатстване по програмата за финансиране е до 16 септември. Ризов добавя, че интересът до този момент е изключително голям – подадени са над 500 проектни предложения, а в процес на подготовка са около 1000. Кандидатстването се осъществява чрез единната система ИСУН.

Общият размер на финансовите средства, които ще бъдат разпределени, е малко над 117 млн. лв. Минималното финансиране, което може да получи едно предприятие, е 15 хил. лв., а максималното – 150 хил. лв. Близо 800 проекта ще бъдат одобрени, като се предвижда и възможността за разпределяне на допълнителни средства за тези, които останат в резерва.

Основен елемент в програмата е стремежът към подобряване на производствения капацитет, по думите на Ризов. Освен финансов стимул, свързан с материалната база, необходима за продуктивността на дадено предприятие, програмата осигурява финансиране и за онлайн магазини и специализиран софтуер, пояснява Ризов и призовава кандидатите да обмислят добре проектите си, защото става дума за устойчива инвестиция.

Ризов насочва разговора към стремежа на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" да изравни дисбаланса на европейското финансиране в Северна България. Гостът съобщава, че се разработва проект за създаване на мобилни екипи, които да посещават предприятията на терен с цел да информират за наличното европейско финансиране и новостите в индустриите.

"Ще се появи най-вероятно и Световна банка, която ще предостави фокусирана подкрепа на 300 предприятия в Северна България. Амбицията е да им бъде направен анализ и пътна карта с възможностите за дигитална и зелена трансформация.", заявява Ризов.  

Ризов запознава слушателите и с ОП "Научни изследвания, иновации, дигитализация за интелигентна трансформация" – своеобразен мост между бизнеса и научноизследователския сектор.

Към момента по програмата се разработва иновативна ваучерна схема на стойност от 25 млн., която предвижда възможността всяко предприятие да заявява услуги от научни и академични организации. Когато порталът бъде завършен и услугите се визуализират, проектът ще заработи, заявява Ризов.

Друг проект, който в момента се развива, ще осигури за малките и средни предприятия шанса да тестват безплатно иновативни технологии чрез 12 цифрови и иновационни хъба, казва Ризов и допълва, че към момента четири от тях работят в секторите земеделие, киберсигурност, зелени технологии и строителство. Скоро всички 12 ще функционират на пълни обороти.

"Желанието ни е да направим българските предприятия иновативни.", подчертава Ризов. Гостът изтъква, че самите предприятия трябва да превърнат иновациите в свой приоритет.  

Разговорът завършва с една история за успех. Българската фирма Swipe.bg е финалист в RegioStars 2024 – престижен конкурс на ЕК. Ризов призовава слушателите да подкрепят със своя глас българите, които успяват да се преборят с над 700 фирми и да се озоват сред петте финалисти. Гласуването е възможно тук.

Ризов споделя своето убеждение, че историите на успеха насърчават предприемаческата активност, а подобни примери са доказателство, че политиката на сближаване работи.

Чуйте целия разговор в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъзовец – "китно селце, обрасло отвсякъде"

Село Бъзовец е едно от обезлюдяващите села в Северозападна България. Намира се в община Вълчедръм, област Монтана и според последното преброяване в него живеят 69 човека. Според Цветелина Тончева – читалищен секретар на местното читалище "Факел 1926", в селото живеят около 20-тина човека, основно възрастни хора. Югоизточно от селото под стената..

публикувано на 12.10.24 в 09:35
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07