Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С „Ариадна на Наксос” от Виена започва сезонът на директните излъчвания на цели оперни спектакли в събота по програма „Христо Ботев”

БНР Новини

Българските меломани отдавна са запознати с дълголетната традиция на оперната вечер на програма „Христо Ботев” – всяка събота от 20 часа. Голяма част от редовните ни слушатели са особено привързани към „своята оперна вечер” и заради друга хубава традиция, която наброява вече не едно десетилетие – директните сателитни излъчвания на цялостни спектакли от най-престижните оперни театри в света. И тази година, благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия, водещите и редакторите от екип „Класика” на направление „Музика” към програмата за култура и образование ще предоставят на слушателите цяла серия изключителни възможности да присъстват „на живо” в най-големите световни зали с най-ярките съвременни оперни звезди. Сезонът на живи спектакли, които можете да проследите в съботната оперна вечер на програма „Христо Ботев” през 2014/2015 започва още тази събота, както следва:

18 октомвридиректно от Виена „Ариадна на Наксос” от Рихард Щраус, спектакъл на Виенската държавна опера с участието на Сойле Исокоски и Йохан Бота, диригент – Кристиан Тилеман.
25 октомвридиректно от Москва „Орлеанската дева” от П. И. Чайковски, спектакъл на Болшой театър с участието на Анна Смирнова и Олег Долгов, диригент – Туган Сохиев.
15 ноември директно от Мюнхен „Манон Леско” на Джакомо Пучини, спектакъл на Баварската държавна опера с участието на Анна Нетребко и Йонас Кауфман, диригент – Ален Алтиноглу.
7 декемвридиректно от Милано предаваме откриването на сезона на Миланската скала. „Фиделио” от Лудвиг ван Бетовен ще дирижира Даниел Баренбойм, солистите ще бъдат обявени по-късно.
3 януаридиректно от Мадрид „Ромео и Жулиета” на Шарл Гуно, спектакъл на Teatro Real с хор „Интермецо” и Мадридски симфоничен оркестър, с участието на Соня Йончева и Роберто Аланя, диригент – Мишел Пласон.
21 февруаридиректно от Барселона „Норма” от Винченцо Белини, спектакъл на Gran Teatro del Liceu с участието на Сондра Радвановски и Грегъри Кунде, диригент – Ренато Палумбо.
11 априлдиректно от Лондон „Възход и падение на град Махагони” от Курт Вайл и Бертолт Брехт, спектакъл на Кралската опера Ковънт Гардън с участието на Ане Софи фон Отер и Уилард Уайт, диригент – Марк Уигълсуърт.
18 априлдиректно от Париж „Сид” на Жюл Масне, спектакъл на Palais Garnier с участието на Анна Катерина Антоначи и Роберто Аланя, диригент – Мишел Пласон.
2 майдиректно от Виена „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети, спектакъл на Виенската държавна опера с участието на Микеле Пертузи, Хуан Диего Флорес и Валентина Нафорнита, диригент – Хесус Лопес-Кобос.
18 юли – директно от Лондон „Дон Жуан” от В. А. Моцарт, спектакъл на Кралската опера „Ковънт Гардън” с участието на Кристофър Молтман, Албина Шагимуратова, Роландо Вилясон, Доротея Рьошман, диригент – Ален Алтиноглу.

След няколко опита през 1991 и 1992, от далечната 1993 година програма „Христо Ботев” доста често излъчва прочутите съботни оперни матинета на Метрополитън опера – Ню Йорк, известни още от 30-те години на ХХ век. Всъщност, денят и часът на оперната ни вечер до голяма степен са съобразени точно с тези матинета. Както знаем, когато те започват в Ню Йорк в 13.00 часа, в България е точно 20.00 – тъй че времето, отделено в програмата за оперна вечер съвсем не е случайно. В последните две десетилетия музикалните журналисти от програма „Христо Ботев” са направили българските слушатели живи свидетели на стотици великолепни спектакли на МЕТ. Обикновено директното ни излъчване от Ню Йорк е най-малко веднъж в месеца през официалния сезон на радио-спектаклите, който започва в началото на декември. В тази връзка бих искала да отбележа, че гръмки заглавия като: „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк вече и в България” не са съвсем достоверни, нито лоялни към институцията БНР, тъй като касаят сателитни излъчвания на КИНОПРОЖЕКЦИИ. Както добре знаем, сателитните излъчвания могат да бъдат както радио, така и телевизионни, а липсата на уточнението, че става дума за прожекции в един-единствен столичен киносалон оставя у читателя усещането, че спектаклите на Метрополитън опера ЗА ПЪРВИ ПЪТ ще бъдат представени на живо в България ВЪОБЩЕ, което не е вярно.

И така, в 21-рия сезон на сателитни радио-излъчвания директно от Метрополитън опера, Ню Йорк, в събота вечер слушателите на програма „Христо Ботев” ще имат възможност да проследят:
6 декември – „Севилският бръснар” от Джоакино Росини, с участието на Изабел Ленърд, Кристофър Молтман, Паата Бурчуладзе и Лоурънс Браунли, диригент – Микеле Мариоти.
17 януари – „Веселата вдовица” от Франц Лехар, с участието на Рене Флеминг и Нейтън Гън, диригент – сър Андрю Дейвис.
24 януари – „Бохеми” от Джакомо Пучини с участието на Кристине Ополаис и Соня Йончева в ролята на Мюзета, диригент – Рикардо Фрица.
7 февруари – „Макбет” от Джузепе Верди, с участието на Анна Нетребко, Желко Лучич, Рене Папе, Джоузеф Калея, диригент – Фабио Луизи.
14 февруари – „Йоланта” от П. И. Чайковски и „Замъкът на херцога Синята брада“ от Бела Барток с участието на Анна Нетребко, Пьотр Бечала, Надя Михаел, Михаил Петренко, диригент – Валерий Гергиев.
7 март – „Кармен” от Жорж Бизе, с участието на Елина Гаранча и Йонас Кауфман, диригент – Пабло Ерас-Касадо.
14 март – „Жената от езерото” от Джоакино Росини, с участието на Джойс ДиДонато и Хуан Диего Флорес, диригент – Микеле Мариоти.
25 април – „Селска чест” от Пиетро Маскани и „Палячи“ от Руджеро Леонкавало, с участието на Ева-Мария Вестбрьок, Марсело Алварес, Патриша Рейсет, диригент – Фабио Луизи.
9 май – „Похожденията на безпътника” от Игор Стравински, с участието на Пол Епълби, Лейла Клеър, Джералд Финли, диригент – Джеймс Ливайн.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25