Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Евгени Божанов: В зала "България" винаги има нещо особено в атмосферата

Евгени Божанов
Снимка: Stephen Eastwood/Lynx


Евгени Божанов е вече добре познат на европейската музикална сцена. Дългоочаквани са и появите му в България. Концертите му в дуо с цигуларя проф. Минчо Минчев се редуват с изявите му като солист на Симфоничния оркестър на БНР. Божанов споделя, че свири в партньорство с диригента Емил Табаков и извън пределите на Родината.


На откриването на сезон 2014/2015 на Радиооркестъра на 10-и октомври Евгени Божанов изпълни Концерт за пиано и оркестър от Морис Равел - творба, която има щастлива съдба още от премиерата си и до наши дни.
В тази материя човек може да търси изключително много нюанси
и звукоизвличане. Самата музика е много добре написана и за пиано, и за оркестър, казва пианистът.

Чуйте в звуковите файлове интервюто с Евгени Божанов и документален запис от концерта му със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14