Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Децата с дислексия

БНР Новини
Олга Георгиева-Рускова, Анет Маринова, Велислава Младенова и Росица Тургут (отляво надясно).
Снимка: Кирчо Стоичков
Да се опитаме заедно да създадем един свят, в който хората с дислексия да намерят своето място, да изградим едно общество без предубеждения! Да се вслушаме добре – хората с дислексия имат какво да ни кажат, а ние всички можем да научим много от тях!
– С този апел световноизвестната специалистка в областта на дислексията д-р Астрид Коп-Дулер, завършва една от своите статии.
Убедена съм, че, ако от обща култура мнозина поназнайват що е то дислексия, то малцина са тези, които познават хора с подобно затруднeние… А в страни като Великобритания децата деслектици учат в училище за гении. Защото мнозина от гениалните учени и артисти са именно дислектици.
Какви са проблемите на тези специални деца и на техните родители, какво им дължи обществото – всичко това, както и много интересни факти, можете да научите от разговора с майките Велислава Младенова, Росица Тургут и Олга Георгиева-Рускова, която е и логопед, работещ с деца с дислекция. В разговора участие взе и психологът Анет Маринова, специализирала работа с деца със специални образователни потребности.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътят на коприната минава през Доха

Омагьосана от коприната. Това е Анна Каранова. Тя произхожда от сливенския род Калови, чиято история стига четири поколения назад до Добри Желязков. През 30-те години на XIX век той основава първото текстилно производство на Балканите, като след това остава в историята като родоначалник на българската текстилна индустрия. Почти два века по-късно потомката..

публикувано на 21.05.22 в 09:43
Мозайка със Седмочислениците в църквата „Св. Седмочисленици“

Най-ранният словесен образ на светите Седмочисленици

Кога и как се появява образът на българските и славянските първоучители и техните ученици като група с общ култ. Въпросът кара д-р Евгени Зашев, гл.ас. в Кирило-Методиевския научен център при БАН, да потърси най-ранните писмени свидетелства за съществуването на единния образ. Открива го в една анонимна служба на гръцки език, отпечатана около 1720 г...

публикувано на 20.05.22 в 16:48
Георги Стефанов

Реалистично ли е бъдещето без фосилни горива за нас и за Европа

Покрай кризата със спрените газови доставки от Русия на дневен ред отново излезе темата за газовите находища в България. Има ли ги и може ли България да стане газово независима? "Този сегмент на проучване, добив и пласмент на изкопаеми горива е базиран така: някъде някой обявява бомбастично откритие, че е открил голямо количество, което цели..

публикувано на 20.05.22 в 13:34

Исторически тайни и срамотии

След войната обикновено победителят пише истината за нея, манипулирайки фактите, както му e изгодно. Победителите с повече историческа наглост манипулират повече, а тези с повече чувство за обективност – по-малко. Но изкушени от манипулацията са почти всички – така политиката мачка историята в услуга на пропагандата. Може би затова има скандали..

публикувано на 19.05.22 в 09:05

НСРОБ – пример за единство в многообразието

От древни времена София е известна със своята етническа и религиозна толерантност. Затова не е случаен фактът, че и тази година за 14-и пореден път в столицата бе организиран традиционният Празник на религиите . Мир, единство, толерантност, единни и равни в многообразието – това бяха най-често повтаряните думи от членовете на Управителния съвет на..

публикувано на 18.05.22 в 13:50