Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата с дислексия

БНР Новини
Олга Георгиева-Рускова, Анет Маринова, Велислава Младенова и Росица Тургут (отляво надясно).
Снимка: Кирчо Стоичков
Да се опитаме заедно да създадем един свят, в който хората с дислексия да намерят своето място, да изградим едно общество без предубеждения! Да се вслушаме добре – хората с дислексия имат какво да ни кажат, а ние всички можем да научим много от тях!
– С този апел световноизвестната специалистка в областта на дислексията д-р Астрид Коп-Дулер, завършва една от своите статии.
Убедена съм, че, ако от обща култура мнозина поназнайват що е то дислексия, то малцина са тези, които познават хора с подобно затруднeние… А в страни като Великобритания децата деслектици учат в училище за гении. Защото мнозина от гениалните учени и артисти са именно дислектици.
Какви са проблемите на тези специални деца и на техните родители, какво им дължи обществото – всичко това, както и много интересни факти, можете да научите от разговора с майките Велислава Младенова, Росица Тургут и Олга Георгиева-Рускова, която е и логопед, работещ с деца с дислекция. В разговора участие взе и психологът Анет Маринова, специализирала работа с деца със специални образователни потребности.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00

Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев

Дългогодишният журналист в програма "Христо Ботев" издаде поредната си книга с интригуващото заглавие "Господ няма да ми се сърди". В нея авторът описва и тълкува народните лечебни практики, чрез които българите християни от незапомнени времена са се справяли с телесното и душевното страдание на ближния. Главните носителки и пазителки на..

публикувано на 21.04.24 в 08:30

8500 ученици участваха в състезанието по правопис на английски език Spelling Bee

Новият Spelling Bee национален шампион е Антон Марков от ОУ "Любен Каравелов", гр. Русе! Негов достоен подгласник е Сава Троански от ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик! Антон победи като спелува правилно думата 𝐚𝐭𝐭𝐚𝐢𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 от списъка с непознати думи. Тази година над 8500 ученици от цялата страна се трудиха неуморно и научиха правописа на много..

публикувано на 20.04.24 в 19:05
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35