Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Изкуството на барока“ 2014 ще представи първото у нас клавирно изложение

Фестивал "Изкуството на барока"
Снимка: Luxuria Europae

Откриването на Осмия фестивал „Изкуството на барока“ ще бъде на 25-и октомври в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Цигуларката Зефира Вълова ще изпълни премиерно за България подбрани сонати от виртуозите на барока Верачини, Пизендел, Вивалди и др. съвместно с българските си колеги Линда Манчева – виолончело, Явор Генов – лютня и клавесинистката от Финландия – Марианна Хенриксон.


Преди официалното откриване, на 5 и 12 октомври като комплимент към най-младата публика бяха организирани образователни прояви: "Клавирна магия", „Магията на струните“ и  „Музика за принцеси“ - бароково шоу за най-малките с танцова насоченост.

Акцент във фестивалната програма е първото у нас клавирно изложение на старинни модели пиана от 18-и и 19-и век, изработени от прочутия Пол МакНълти. В три концертни вечери под надслов Клавириада (28 и 31 октомври и 1 ноември) на тези изключителни инструменти в Софийска градска художествена галерия ще прозвучат произведения от Моцарт, Бетовен, Хайдн, Лист, Шопен и др. в изпълнение на Боян Воденичаров, Вивиана Софроницки, дуо Василий Илисавский и Галина Драганова, Олга Пашченко и Тодор Петров.

В концерта на 4 ноември в залата на Българската академия на науките под надслов Съвременни интерпретатори на Бах Фестивален бароков ансамбъл в партньорство с дуо "Колаж" и Камерен хор "София" ще съпоставят светската „Кантата за кафето“ от Бах с шедьовъра от 20-и век „Телефонът“ от Джан-Карло Меноти.

Италианският контратенор Карло Вистоли и ансамбъл "Лез Амбасадор", воден от Алекси Косенко ще чуем също в залата на БАН с вокални и инструментални творби от френски и италиански композитори на 17-и ноември.

Фестивалът ще завърши с концерт, надхвърлящ пределите на старинната музика: любимецът на публиката и вече световнопризнат блокфлейтист Ерик Босграаф ще се надсвирва с кавалджията Недялко Недялков, композитор и имровизатор, също  утвърден на световната сцена.

Чуйте интересни подробности в интервюто с артистичния директор на фестивала "Изкуството на барока" - цигуларката Зефира Вълова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14