Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Кристална лира" на СБМТД - в Деня на народните будители

Снимка: www.ubmd.org

За 18-и пореден път Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще връчи наградите "Кристална лира" за особени заслуги към българската култура. Съорганизатор е Класик ФМ радио, а тази година галаконцертът  ще се състои в Националния музикален театър "Стефан Македонски" и обещава да бъде най-зрелищната церемония досега.


Наградите "Кристална лира" са разделени в 15 категории. 15 отделни комисии правят предварителната селкция измежду всички постъпили предложения от културните институции. В самия ден на обявяването им, централна комисия решава кои да бъдат наградените. По традиция това става на 1-и ноември - Ден на народните будители.

Има и няколко специални награди, а тази година за първи път Столична община ще връчи наградата "София" за постижения на музиканти или танцьори, работещи на софийска сцена. Една от наградите се гласува от слушателите на Класик ФМ радио и се връчва като наградата на публиката.

Чуйте още подробности в интервюто с проф. Петя Бъговска - председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14