Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 6 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.44 часа
Заедно след полунощ с Радио Стара Загора
• „Среднощен огън” - ще говорим за огнения пой. Това е топка, вързана на въже, използвана в жонглирането с огън. Използва се като се държи с ръце и се върти в различни кръгови движения около тялото, наподобяващи въртенето на бухалки. Първите, които са практикували пой са били маорите от Нова Зеландия (думата "пой" означава топка на маорски). Жените са го използвали, за да увеличат гъвкавостта на ръцете и китките си, а мъжете са го използвали за развиване на сила и координация. По-късно се е развил в традиционен танц, практикуван най-вече от жени. Днес пой се е разпространил отвъд културата на маорите и се е превърнал хоби, упражнение, изкуство и дори част от така наречената "улична култура". За това изкуство ще говорим с Калоян Петров.
• Бистра Георгиева е един млад издател и любител на книгите. С нея ще си говорим за съвременната литература, тенденциите, съвременните автори и издателството, за съвременните български автори и любимите й заглавия.
• Интервю със Станислава Чуринскиане. Тя по професия е психолог и журналист и вече има пет романа зад гърба си. По последния й роман „От космоса с любов“ ще бъде заснет филм.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Дания

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Трудова борса“ – свободните работни места, обявени в Бюро по труда в Габрово.
• Кои са книгите, които ни променят? За вдъхновенията, които живеят с нас и след последната страница, за героите, които ни учат – с добро или лошо.
• „Специален гост“ – актрисата Бойка Велкова.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Въпрос на слушатели в ефир за качеството на оцета и защо „гърмят“ туршиите – отговор на специалист.
• Капаните при покупка или продажба на недвижим имот. За какво да внимаваме и лично да проверяваме?
• „Здраве от природата“ – киви. Защо да хапваме в по-големи количества.
• Рубрика „Непракткично“ – грижи за красотата на свръхвисока цена - репортаж от изложение за професионална козметика.

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
В поредицата „Един месец с музиката на....” ще слушаме съвременна популярна музика от държавите Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.
Изпълнителите в това издание ще са: Джесика Хамънд, Лия Макфол, Лий Роджърс, Леон Джаксън, Джаки Джойс, Нина Несбит, Николас Макдоналд и други.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Обратно към пещерите

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Сцени и пространства:
- „Банско филм фест 2014” – Натали Петрова
• Текстове и книги:
- „Някога пак” – Даян Кийтън;
- „Разкаянието на Диего” – Боряна Дукова
• Галерии:
- Галерия „Арт алея” – изложба на Магдалена Николова – живопис „Нимб”.
• Отражение:
- 100 години от рождението на Павел Вежинов – „Нощем с белите коне”.
- „ Уморих се...” – Кирил Варийски – спомени, стихове, интервюта.
- Гласът на литературата – Ани Бурова
• Какво се случва:

• Какво се случва: разговор с Милена Фучеджиева за моралния и духовен преход по повод появата на новия й роман „Сексът и комунизмът”.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: От другата страна на деня - Музикални легенди
В предаването са включени класически хитове на Вивалди, Моцарт, Бизе, Равел, Пиацола, Уебър и др. композитори в необичайни транскрипции, с участието на „звездни” изпълнители от нашето съвремие

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Родопите – българският „Клондайк“
В годината, обявена от ООН за Международна година на кристалографията – разказ на гемолога Илия Димитров за ахата, открит в кърджалийското село Широко поле, който краси бюрото на Бил Клинтън, за невероятните ясписи, намерени в Момчилградско, за гранатите, аквамарините и халцедона от Ардинско, както и за уникалните български елмази, скрити в така наречените „графитени ризи“ в други райони планината Родопи.
• „Обикновено чудо“: минералогът Чавдар Каров за най-интересните експонати на скъпоценни и полускъпоценни камъни, изложени в Националния природонаучен музей при БАН.
• „Вечният двигател“: зоологът професор Павел Стоев за кампанията за избор на име на открит от него нов животински вид.
• „Психология на всекидневието“: психотерапевтът Манол Манолов за товая какво всъщност означава душевно равновесие.

от 16.40 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Храни срещу рака: какви храни обича ракът?

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Знаменити тандеми в киното
Вим Вендерс и Рай Кудър или как един режисьор и един музикален продуцент създават киношедьоври като „Буена Виста Соушъл Клъб“, „Париж, щата Тексас“, „Краят на насилието“ и други.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„В страната на небивалиците” от братя Грим

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Фолк портрет
Портрет на Живка Папанчева – странджанска певица

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Метроном
• Европейски културни дни във Франкфурт, посветени на България - среща с Виктория Василенко солистка на концерта на 18 ноември.
• „Познавате ли?“ - представяме ви цигуларя Елин Колев, който ще свири в България на 7 ноември.
• Галаконцерт на участници от майсторския клас на Ана Томова-Синтова (5. Ноември) - среща с оперната прима.
• Кои са носители на наградата "Кристална лира" за изминалия концертен сезон.
• Лауреати на конкурса "Елена Николай", Панагюрище.
• Певицата Стефка Евстатиева за българско събитие в САЩ.
• "Изкуството на барока"-обзор на концертите в минифестивала "Клавириада".
• "Риголето" от Верди - постановката на Русенската опера със спектакъл в София (31 октомври).
• Директен репортаж от зала "България", Софийска филхармония под диригентството на Любка Биаджони представят Джовани Перголези – “Стабат Матер”и Камий Сен Санс – Реквием oп. 54 - разговор със солистите.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов - ІV част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Репортажи и интервюта от Скопския джаз фестивал.
• Интервюта с Нед Ротенбърг и Саинко Намчилак. Интервюто с двамата артисти, които възобновиха легендарните си дуо-концерти от първата половина на 90-те (издадени от Лео Фейгън), ни отвежда към теми, за които джазът е само рамка – отприщването на мощна музикална енергия с разпадането на Съветския съюз, срещата между традициите на джаза и традициите на Южен Сибир в кибер-пространството (ще представим албума на Саинко Cyberia), младите поколения импровизатори в азиатската част на бившия Съветски съюз, тишината като свободно пространство на фона на звуковото и информационно замърсяване в глобалното село…
• Запис и интервюта от 30-ия юбилеен Белградски джаз фестивал с трима от най-високите гости тази година – Джон Патитучи (САЩ), Нилс Петер Молвар (Норвегия) и Мамаду Диабате (Буркина Фасо), с които сме се срещали нееднократно по фестивалните пътеки на предаването през годините.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Джаз клуб
Запис от откриването на новия сезон на Биг бенда на БНР с диригент Антоний Дончев – концертът „С почит към Каунт Бейзи и Дюк Елингтън“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25