Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроб на висш духовник откриха в Църквата на Богородичния манастир

Хитко Вачев
Снимка: Катя Чорова

Гроб на висш духовник е новата уникална находка в откритата тази есен във Велико Търново църква от средновековен манастир.

Църквата на Богородичния манастир е построена в столичния Търновград в средата на 13-ти век, каза нейният откривател проф. Хитко Вачев. Според археолога намереният гроб на духовник, архимандрид или митрополит, е уникална за България находка. Става дума за погребение на възрастен мъж, под чиято глава има тухла с надпис от евангелието на Йоан. А подобно нещо се прави само за хора от висшата църковна йерархия.

В близост до гроба беше разкрита ниша, която е била стенописана и в нея постоянно гори кандило. Такава практика има само в манастирските комплекси, където са погребани висшия духовници, каза археологът.

В средновековната църква са открити и три богати светски погребения, на знатна дама със златни накити и златосърмена дреха, на мъж, върху чието облекло от златна сърма са намерени 40 златни копчета и на висш военачалник със златна обеца на ухото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14