Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надсвирване - от барока до Криво садовско

Недялко Недялков и Ерик Босграаф в дует
Снимка: Luxuria Europae


"Надсвирване" беше наречен финалният концерт от програмата на Осмия фестивал "Изкуството на барока" в София. На 23-и ноември в залата на БАН един до друг застанаха холандският блокфлейтист Ерик Босграаф и българският кавалджия Недялко Недялков.

Началото беше за пиеси от творчеството на Якоб ван Ейк (1590 – 1657), а накрая звуча Криво садовско хоро, при това на бис и, противно на очакванията, местата се разменяха постоянно - и блокфлейтата, и кавалът изпълняваха ту барокова музика, ту български фолклор.

Двамата музиканти си отправиха предизвикателство - всеки от тях да покаже, че знае какво прави другият. Ерик Босграаф не за първи път е гост на този фестивал и винаги е проявявал интерес към инструмента кавал. Само че съм най-лошият кавалджия на света - признава си той и предпочита, ако ще свири хоро, да е на някоя ит неговите блокфлейти. Недялко Недялков пък от 2009 година участва в проектите на прочутия барокист и изследовател Жорди Савал и има опит в старинната музика. Не им беше лесно и на двамата, но и не изглеждаше да им е трудно - беше респектиращо, а на моменти развеселяващо. Затова и публиката си тръгна доволна - всички бяха с широки усмивки.

А как се чувстваха двамата главни герои в това предизвикателство - чуйте споделеното от тях в интервютата, както и документални записи от концерта на Ерик Босграаф и Недялко Недялков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14