Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатият Петър Увалиев/Пиер Рув и киното на ХХ век - от "Фотоувеличение" на Антониони до микроскопа, обърнат към българската културна реалност, пета част от поредицата



В последната сряда на ноември 2014г. предаването "Хоризонт до обед" посвещава една част от времето си на рубриката, която БНР прави в навечерието на годишнината от рождението на големия българин Петър Увалиев.

"Непознатият Петър Увалиев" е мотото на днешния пети пореден брой. Чуйте  радио-документалният разказ, направен от Ирина Недева, с трепет и възхищение, за това какво сродява Петър Увалиев с  Виторио де Сика, Карло Понти, Микеланджело Антониони, Моника Вити и София Лорен? И какъв е прочитът на Увалиев на завета на Васил Левски и защо той звучи винаги актуален?

Снимка

Как става така, че Петър Увалиев попада в киното и то в центъра на най.голямата магия киното на 50-те, разбираме от интервюто, което Ирина Недева направи с неговата съпруга Соня Рув това лято, през 2014г.

Петър перфектно говореше италиански език. Защото не само е учил в Александро Манзоци училището, но и първата му работа в Министерството на външните работи беше в Рим и затова когато имаше проект за филма "Милионерката" един човек като него, който перфектно говореше италиански, а и работеше в киното намери съвсем логично мястото си в продукцията.

И и то като процудент. Заедно с една голяма фамилия във филмовото продуценство в средата на ХХ век - де Грюнвалд.

В това британо-руско-италианско филмово семейство влиза и българският интелектуалец и радио човек- Петър Увалиев/ Пиер Рув.

Истински трепет във всеки киноман предизвиква откритието, че Петър Увалиев е продуцент на един от най-великите филми в историята на киното, а именно филмът на Микеланджело Антониони – Фотоувеличение от  1966г.

С голямата награда в Кан пред 1967 и множество други награди, Фотоувеличение се оказва един от ключовите филми в историята на киното.  С Дейвид Хемингс, Ванеса Редгрейв и Сара Майлс, продуциран от Карло Понти, режисиран от Антониони, филмът Фотоувеличение е по сценарий, базиран на разказа на Хулио Кортасар „Лигите на дявола".

Снимка

Тази италиано-британо-американска копродукция от 1966 година е важна не само за историята на киното, а изобщо в историята на свободите на ХХ век . Един от легендарните пътища на свободата е разбира се рок музиката.

В една от сцените във Фотоувеличени виждаме концерт на съвсем реалната английска рокгрупа  Yardbirds , създадена в Лондон през 1963. Тя  става известна с поредица хитове в средата на 60-те години, сред които „Over Under Sideways Down“ и „Heart Full of Soul“.  От групата Yardbirds започва кариерата на трима от най-популярните рок китаристи - Ерик Клептън, Джеф Бек и Джими Пейдж , и подобно на самият филм Фотоувеличение - Yardbirds играе важна роля в множество нововъведения при електрическите китари в средата на 60-те години.

Оригиналната музика към целия филм Фотоувеличение пък е писана от джаз звездата - Хърби Хенкок.

Определят Фотоувеличение като основополагащ филм на ерата на контра-културата.

Филмът води до премахването на Кодекса на Хейс, цензуриращ филмовата продукция на основните киностудиа в Холивуд.

Това че, Петър Увалиев има сериозна заслуга като изпълнителен продуцент за филма Фотоувеличение на Микеланджело Антониони, ме изпълва с възхита и желание да науча повече от неговата съпруга Соня Рув когато в лятото на 2014 година останахме почти час в едно от студиата на БНР.  В звуковия файл ще чуете още от филмовата част на нашия разговор.

Мащабът на Петър Увалиев е забележителен. Простира се от театъра, до киното неизменно оставайки в радиото като страст.

В едно от интервютата на Увалиев за БНР което се пази в Златния фонд той е откровен.

Всеки може да напише първо действие. когато се стигне до второ става по-трудно, а малцина са тези, които могат да напишат добро трето действие.

С продуцентска вещина Увалиев откроява недостатъците на театралната сцена у нас и споделя, че пиесите на някои български автори му действат като "антиносталгин". Все пак с уговорката, че не иска да дава  ъкъл от чужбина и че:

България се нуждае не от далекогледи а от микроскопи за да се вгледа в реалността

Не само прочитът на Увалиев на Левски звучи като актуален политически анализ. В звуковия файл ще чуете и интервюто от Златния фонд, което Петър Увалиев дава през 1993г. за Радиотеатъра на БНР.

Реалността – видяна през замръзналите си образи или чута и допълнена от въображението на публиката – това е тема, която дълбоко вълнува Петър Увалиев.

Радиото е немислимо без гласа. В немногобройните си интервюта за БНР Петър Увалиев признава една от своите страстти: събирането, колекционирането на гласове – не на певци или на певици, а на гласове на хора, на държавници, на исторически личности ...

Киното, радиото – театъра – това са допълващите се призми – моноклите, биноклите, телескопите или микроскопите, през който Петър Увалиев е имал шанса да поглежда към реалността – тази, която е изтъкана от разкази, жестове и емоции... тази, в която започва и завършва всяко действие... там където се раждат сюжетите... като на филм.

Този особен ритъм, който неизменно съпровожда доброто кино усещаме и в разказа на Увалиев за Сирак Скитник, който вижда една красива италианка по софийските улици, но съвсем не се впечатлява и даже саркастично допълва "На кого ли му е омръзнала и тя".

Трябва да сме нащрек, защото и хубавото омръзва... Припомня ни го Петър Увалиев – продуцентът, в това изкуство, в което на една филмова улица можеш да срещнеш всичките красиви жени на света наведнъж.... Човекът, който е готов да сподели наученото в “чужда чужбина” ако използваме този негов израз...

От думите, които Петър Увалиев е посял много има да се жъне... много отгласи от думи...

Безцеремонно откровен, безмилостно точен и привлекателен – езикът на Увалиев е сам по себе си ключова тема за самия него. Както и темата за това какво е да си българин. Директният му отговор на въпрос от Радио България през 1994г., който се пази в Златния фонд можете да чуете в звуковия файл.

Можем да чуем и отговора, който Увалиев дава на своите колеги -литератори преди 20 години в далечната 1994г. на въпроса какво го шашардисва в българската култура.

Какво е нередното или необичайното в българския културен живот... “вие ми кажете,” с усмивка ни казва Увалиев... и е прав. Ние сме тези, които трябва да даваме отговори на този въпрос.

А Петър Увалиев или Пиер Рув е намерил своите отговори защото е търсил усилено, с вдъхновение, с любопитство и с размах и с един такъв забележителен мащаб, който не се дава на всеки – възможността да тръгнеш и към себе си и към света през толкова много врати – литературата, киното, радиото.. Един колекционер на гласове, който сам остава глас...важен глас...

Прочитът на наследството на Петър Увалиев в киното и културата на ХХ век с автор Ирина Недева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Петър Увалиев и езикът "възвращенец"- първа част от поредицата

Емигрант, космополит, родолюбец, ваятел на думи, дипломат, футболен фен, радиочовек, филмов продуцент . .. Кой е Петър Увалиев и защо е важен и за днешното време? Започваме тази рубрика в навечерието на 24-ти май - празника на азбуката, която..

публикувано на 21.05.14 в 10:30

Соня Рув – спомен за живота й с Петър Увалиев, трета част от поредицата

На 12-и януари 2015-а година се навършват 100 години от рождението на Петър Увалиев - майстор на словото, незабравим глас в радиоефира, изкуствовед, родолюбец, един от най-влиятелните български емигранти и интелектуалци през 20-и век. По повод..

публикувано на 24.09.14 в 12:17

Зад микрофона е Петър Увалиев...

Българинът, който 50 години изпращаше от Лондон до родината си „думи по вятъра”, се завръща с жив глас в ефира на БНР. Веднъж месечно, в продължение на шест месеца до началото на 2015-а година, ще чуваме фразата, с която той десетилетия започваше..

обновено на 23.12.14 в 14:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14