Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Lord of the Rings in Concert събира 250 музиканти на сцената

Снимка: arenaarmeec.com

Тази вечер в зала "Арена Армеец" в София от 20.00 часа ще започне концертното представяне на първата част от филмовата трилогия "Властелинът на пръстените". За първи път в Източна Европа се представя форматът Lord of the Rings in Concert. Публиката ще може да гледа "Задругата на пръстена" на огромен екран и едновременно с това да слуша изпълнението на музиката на живо. Общо 250 ще бъдат музикантите на сцената, основна част от които са Симфоничният оркестър, Смесеният и Детският хор на БНР. Внушителното събитие е част от проявите по повод осемдесетата годишнина на Националното радио.

Грандиозно и вълнуващо се очаква да бъде първото у нас концертно представяне на "Властелинът на пръстените – Задругата на пръстена". След близо 10-годишно шестване по света шоуто идва в България заедно с основните фигури в него. В София пристигна американката Кейтлин Луск, лично избрана от композитора Хауърд Шор още за първото издание на проекта, с над 300 спектакъла зад гърба си. Тук е и швейцарският диригент Дейвид Райт, който от седмица работи с нашите изпълнители: 

Мисля, че те свършиха страхотна работа. От репетиция на репетиция нещата ставаха все по-добре. Много съм щастлив от работата с всички тези български музиканти. 

Доставени са всички екзотични инструменти, пресъздаващи приказния свят във филма, уверява Пламен Тодоров, организатор на събитието:

Започваме с големите японски барабани и две по-малки тайко-та, да продължим през веригите, с които се озвучават сцените с орките, през пианото, на което се свири с вериги, бодраните, които са ирландски барабани, наковалнята, върху която се свири с чук, за да се подчертаят тези моменти на злото.

В тези три часа и половина публиката по света реагира като на рок концерт и дълго аплодира на крака края на шоуто, разказва Мариан Краев, концертмайстор на Мюнхенските симфоници, дошъл от Германия, за да води Радиооркестъра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14