Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрият приятел на човека - животните или... компютърът

Снимка: архив

Броени дни преди професионалния празник на ветеринарите, разказ на ветеринарния лекар Тома Щилянов за дилемите и проблемите на тази професия, за онова, на което могат да ни научат животните, за животинското в човека, както и за човешкото в животните.

И още: професор Стефан Цаковски и негови колеги от факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, за един успешно приключил европейски проект за създаване на електронни модули, на виртуална учебна лаборатория и електронни помагала, обединени във виртуална библиотека като нови форми за дистанционно обучение във факултета.


11 декември



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силата на човешкия дух

За втора поредна година сдружение и социално предприятие "Направено с любов" събра творци с увреждания от цялата страна в град Перник, за да илюстрира силата на човешкия дух, в рамките на едноименния фестивал. Сдружението подпомага хора с увреждания, показвайки техния талант, свидетелстващ за сила и желание да се борят с житейските трудности...

публикувано на 11.10.24 в 15:20

Стендовият моделизъм – прекрасно хоби за търпеливите

"Стендовият моделизъм от хоби в света се е превърнал в бизнес. Моят моделизъм е хартиен, но има различни видове моделизъм. Фигури се изработват от дърво, пластмаса и други материали. От ученическите години се занимавам с това, като първата машина, направена от мен от хартия, беше багерче. Баща ми работеше на камион и аз, като момче, бях впечатлен..

публикувано на 11.10.24 в 13:22

Сепаратизъм и отцепничество във Второто българско царство

Във Втората българска държава (1185-1396) се разгръща един феномен почти непрекъсващ и много опасен – сепаратизмът. Тръгва още с Иванко, "убиеца на Асеня", а завършва с Видинското царство на Иван Срацимир – последната българска твърд, завладяна от османските турци. Какви са причините за възникването, разпространението и всеобхватността на..

публикувано на 11.10.24 в 08:50

Как се става шампион по информатика?

Шуменецът Даниел Койнов и неговите преподаватели по информатика Бисерка Йовчева и Димитър Добрев спечелиха Наградата "Джон Атанасов" в направление "Учениците и техните преподаватели".  Припомняме, че на Балканската олимпиада по информатика през септември дванадесетокласникът от Математическата гимназия в Шумен спечели златен медал в индивидуалното..

публикувано на 10.10.24 в 18:00

Думи от Велики Преслав

Едва ли са много хората извън кръга на учените – историци, археолози, езиковеди и т.н., които ще знаят нещо много повече от най-общите представи, останали от ученическо време, за така наречения "златен век" на българската писменост и култура, за Велики Преслав, за преславската книжовна школа. В същото време изследователите продължават да разширяват и..

публикувано на 10.10.24 в 09:21