Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да посрещнем още една Нова година заедно с Виенската филхармония и музиката на фамилия Щраус

| обновено на 31.12.14 в 07:51 БНР Новини
Зубин Мета по време на репетиция с Виенската филхармония за предстоящия концерт
Снимка: W. Hedenborg

Директно предаване от Златната зала на „Музикферайн”, Виена на 1 януари, от 12 часа, по програма „Христо Ботев”

Традициите са нещо прекрасно! Независимо дали се придържаме стриктно към тях, или демонстративно ги пренебрегваме, именно те, традициите, внасят онази необходима доза стабилност в живота ни, без която трудно бихме могли да оцелеем. А когато става дума за празници, присъствието им е направо задължително! Представете си само – какво би била Коледата без елха и подаръци, а Новата година – без шампанско и поздравления в дванайсетия час? Не че няма да ги има, но просто няма да е същото! Пък и колко останаха хубавите неща в живота ни, че доброволно да се лишаваме от тях?
В сърцето на Стара Европа отдавна са проумяли тази истина и не само нямат никакво намерение да се отказват от традициите, а напротив – придържат се към тях по възможно най-красивия начин! Всяка година на Първи януари, точно по обед, Виена дава тон на света и той се настройва празнично! Музика, красота и искрящо веселие – два часа и половина, в които хората забравят за граници и различия и искрено вярват, че животът наистина може да бъде по-светъл и по-справедлив!
Започнал през 1939 година като средство за повдигане и утвърждаване на националния дух след анексирането на Австрия от Хитлеристка Германия, с течение на времето Новогодишният концерт на Виенската филхармония някак неусетно се превърна в един от символите на Новата година.
Аз лично не мога да си представя първи януари без музиката на фамилия Щраус и пищно украсената с цветя Златна зала на „Музикферайн”! А и Съдбата пожела така, че вече повече от две десетилетия за мен работата и удоволствието се преплитат по един невероятно вълнуващ начин – от студиото на програма „Христо Ботев” да бъда посредник между онова, което се случва във Виена, и всички вас, които макар да сте си вкъщи, искате да бъдете част от вълшебството! Невероятно е да виждаш и да чуваш как година след година на подиума се сменят различни диригенти, а празничното настроение и съвършенството на оркестъра са неизменни! Сякаш и сега пред очите ми са концертите с легендарните Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Лорин Маазел, Николаус Харнонкур, Рикардо Мути, Марис Янсонс, Жорж Претр, Даниел Баренбойм... Късчета магия от един пъстър музикален калейдоскоп, призван да ориса с добро и красота всички последващи дни от току-що родената година!
За 1 януари 2015 година Виенските филхармоници, които по правило сами избират своя диригент, са поканили един особено любим за тях музикант: индиеца Зубин Мета, едно от най-уважаваните имена в света, почетен диригент на оперните театри в Милано, Виена, Монреал, Лос Анджелис и Ню Йорк. Това е петото участие в Новогодишния концерт на 77-годишния маестро (предишните му изяви бяха през 1990, 1995, 1998 и 2007), което автоматично го нарежда в списъка от големи диригенти, дирижирали този концерт най-често, веднага след Вили Босовски, Клеменс Краус и Лорин Маазел. Но има и още нещо – отношенията между родения в Бомбай Зубен Мета и Виенската филхармония не са просто „професионално сътрудничество”. Както ги определя самият диригент, те са „любовна връзка, продължила повече от 52 години”. Зубин Мета е учил във Виена от 1954 до 1957 г. и твърди, че макар да е израснал с класическата музика, именно тук за първи път е усетил нейния дух. „По онова време си мислех, че ушите ми ще експлодират” – спомня си той – За мен това беше истинско откровение...”
Както винаги, сигналът на Еврорадио ще постави началото на концерта в 12.15 часа българско време. Ние обаче ви каним малко по-рано – точно в 12, за да се настроим празнично с „виенска музика” и да сме готови да не пропуснем нито звук от онова, което ще ни предложат от Златната зала на „Музикферайн”!
Тази година в Новогодишния концерт освен традиционните творби на фамилията Щраус ще звучи още музика от Франц фон Супе и от скандинавския композитор и диригент Ханс Кристиан Лумбю, наричан „Датският Щраус”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25