Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът на изкуствата

Ботьо Бараков е една изключителна личност, щедър меценат, колекционер на картини, редки книги, родолюбец и дарител. Вярва, че всяко изкуство прави хората по-добри и това е бъдещата религия на човечеството. Бил е романтик явно, но и прагматик, щом забогатява. Негова е изключителната идея от международен мащаб за Кораба на изкуствата – един плуващ дворец на Изкуствата, в който да си дадат среща най-видните представители на културата като писатели, художници, скулптори и хореографи.
Както казва по-късно един от най-близките приятели на Бараков Жорж Нурижан – италианец, женен за българка и прекарал 40 години в страната ни, председател на Дружеството на чуждестранните публицисти и писатели в София: Идеята на Бараков съвсем не е случайна. Неговото разбиране в живота е, че изкуството може и трябва да бъде поставяне в услуга на човечеството, не само за моментна забава, но и за установяване на постоянни културни връзки, опознаване международните нужди и създаване на международна солидарност.
Но кой всъщност е Ботьо Бараков, защо се занимава с благотворителност и откъде идва интереса му към изкуството? Документалният филм „Пророкът на Кораба на изкуствата” на неговия племенник Пламен Бараков разказва за големия български меценат Ботьо Бараков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разтърсващата "Операция САБЯ" на "Златна роза" 2024

Сръбско-българският сериал "Операция САБЯ", който имаше световна премиера на CanneSeries 2024 и получи наградата за най-добър актьорски състав, се срещна за първи път с българската публика на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. Историята, която се очаква догодина да тръгне в ефира на bTV, следва вече утвърдения..

публикувано на 26.09.24 в 17:25

Юлиян Табаков представя изложбата "Виждам те"

Проектът на известният художник и сценограф Юлиян Табаков "Виждам те" вече имаше представяне под различни форми в Стокхолм, Русе, София – в галерия "+359", "Водна кула", а от днес и в галерия "Средец". Предстои експониране на изложбата на открито в Градската градина в София, както и във Варна. В момента е под печат книга със същото заглавие...

публикувано на 26.09.24 в 16:40
Дагмар Лойполд

Дагмар Лойполд в София

Нова поредица от литературни срещи, посветени на немскоезичната литература у нас, започва Гьоте-институт, София. Първата от тях е с Дагмар Лойполд и романа ѝ "За разлика от слоновете".  Ето какво пише Лерке фон Залфелд във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" за книгата:  " Голямо изкуство е да направиш роман от почти нищо, роман, който съумява от..

публикувано на 26.09.24 в 16:10

Самотните цветя на Радоил Серафимов

Галерия "Ракурси" откри своя нов сезон със самостоятелна изложба на художника Радоил Серафимов – един утвърден вече автор на нашата художествена сцена, и както го определят – "артист с особено пристрастие към природата".  Колекцията се нарича "Самотни цветя", но заглавието в някаква степен е подвеждащо, защото става за дума сливане на фантазия и..

публикувано на 26.09.24 в 15:25

Има ли достатъчно място за българските изпълнителски изкуства?

Този петък (27 септември) следобед в РЦСИ "Топлоцентрала" ще се проведе първата от серия дискусии, посветени на Пространствата за изпълнителски изкуства . Организира я самият регионален център, чийто екип напълно осъзнава, че българската независима сцена има нужда от много повече инфраструктура, отколкото "Топлоцентрала" сама може да предложи...

публикувано на 26.09.24 в 14:58