Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Корабът на изкуствата

Ботьо Бараков е една изключителна личност, щедър меценат, колекционер на картини, редки книги, родолюбец и дарител. Вярва, че всяко изкуство прави хората по-добри и това е бъдещата религия на човечеството. Бил е романтик явно, но и прагматик, щом забогатява. Негова е изключителната идея от международен мащаб за Кораба на изкуствата – един плуващ дворец на Изкуствата, в който да си дадат среща най-видните представители на културата като писатели, художници, скулптори и хореографи.
Както казва по-късно един от най-близките приятели на Бараков Жорж Нурижан – италианец, женен за българка и прекарал 40 години в страната ни, председател на Дружеството на чуждестранните публицисти и писатели в София: Идеята на Бараков съвсем не е случайна. Неговото разбиране в живота е, че изкуството може и трябва да бъде поставяне в услуга на човечеството, не само за моментна забава, но и за установяване на постоянни културни връзки, опознаване международните нужди и създаване на международна солидарност.
Но кой всъщност е Ботьо Бараков, защо се занимава с благотворителност и откъде идва интереса му към изкуството? Документалният филм „Пророкът на Кораба на изкуствата” на неговия племенник Пламен Бараков разказва за големия български меценат Ботьо Бараков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

18 разказа, които ще запомните за цял живот

„Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази“ от Тома Клер е сборник с разкази, обединени от темата за убийството. Политическо убийство, нещастен случай, серийно убийство, самоубийство, убийство в състояние на афект. Всеки разказ е неповторим и напълно непредсказуем. Преводът е на Радостин Желев. В текстовете е цялото многообразие на..

публикувано на 22.09.21 в 16:06
Сцена от филма “Заедно с теб“

Филмът на Димитрис Георгиев „Заедно без теб“ вече е част от каталога на NO BLINK

След като имаше своята премиера в рамките на 30 часа в платформата за българско късометражно кино NO BLINK и множество прожекции на световни фестивали, една от които в селекцията на„Берлинале“, филмът на младия режисьор Димитрис Георгиев „ Заедно без теб “ трайно се настани в онлайн пространството. Историята, вдъхновена от реалната съдба..

публикувано на 22.09.21 в 13:50

Минало и бъдеще се срещат в изложбата „Род“

Потомка на Бенковски среща природните забележителности и традиционната българска шевица на своите платна   в изложбата „Род“. Художничката Радина Росенова представя  28 картини, в които интерпретира 28- те региона на България в експозицията, която гостува на къщата на „Верен Стамболян” в Пловдив в рамките на „Празници на Стария град“. Ра дина..

публикувано на 22.09.21 в 09:42

Изложба припомня филосфията на рейв културата в България

С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни обеци, свободни да следват себе си, заредени с ентусиазъм и собствен ритъм, много от младите хора в края на 90-те години у нас изповядват философията на рейв културата. Днес идеологията им може да бъде проследена в мултижанровата изложба „BRA | Български Рейв Архив“, която се открива на 22..

публикувано на 21.09.21 в 18:52

Банско посреща Международния фестивал на планинарското и екстремно кино

Започва 20-ото юбилейно издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско. От 22 до 26 септември, ще бъдат представени най-добрите заглавия от 40 държави на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения. Прожекциите ще бъдат в няколко зали и под звездите. Програмата на фестивала включва и мотивационни..

публикувано на 21.09.21 в 17:02