Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Светлана Янчева: Театърът... театърът е мястото, където лекувам душата си

Светлана Янчева
Снимка: Георги Бангиев

Театърът е остров, на който можеш да направиш всичко и да постигнеш своите мечти. Това е мястото, където лекуваш душата си, изливаш страховете и емоциите си. Това мисли за театъра актрисата Светлана Янчева. Тя тръгва към това изкуство още във втори клас, защото е обичала да играе и да се преправя, но постепенно за нея театърът се изпълва с ново съдържание.

Актрисата от МГТ „Зад канала”, която играе и в Народния театър "Иван Вазов", и в театър „Сфумато”, и в театър „199”, подхожда към всяка роля различно, но винаги с душата и сърцето. Затова професията на актьора е особено сложна. И често ролите отнемат съня и. След тежко представление обича тишината. Сяда, налива си едно питие и гледа в една точка. Така се освобождава от напрежението.

Светлана Янчева не се интересува от политика, но винаги ходи да гласува. Не харесва вечното мрънкане и мърморене и хората без достойнство. Но обича природата на България. Щастлива я правят малките неща: една разходка, книгите, филмите..., разбира се, детето, семейството и приятелите.

Докато работя с нея, се уча на тази професия – каза за Светлана Янчева режисьорът Явор Гърдев. За нейната приятелка, актрисата Жорета Николова - Светлана е като сестра и е най-скъпият и човек. Тя привлича като магнит младите и достойните хора – допълва още Жорета. Според Светлана Панчева, драматург в НТ, това е актрисата, която може да играе всичко...от драма, през трагедия до комедия... тя е с огромен потенциал и мощно сценично присъствие. Партньор мечта я нарича колегата Владимир Пенев и допълва, че във всеки момент е готов да играе с нея, защото колкото и да я познава, тя винаги го изненадва. Той мисли, че взаимната им симпатия и чисто човешката любов между тях води до доброто им партньорство на сцената.

Любовта за Светлана Янчева е най-важното нещо, което движи света напред. А според екипа на предаването любовта движи и нея - на сцената и на екрана. И това се вижда. Достатъчно е да я гледате дори в едно нейно превъплъщение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14