Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

IN MEMORIAM Росица Баталова

Отиде си едно от емблематичните имена на Държавния музикален театър – Росица Баталова (3 септември 1930, Стара Загора – 19 януари 2015, София).
Наричат я Първа дама на диригентския пулт, носител на орден „Св.св. Кирил и Методий” І степен и „Златен век” на Министерството на културата. През 2005 г. е обявена за Музикант на годината. Оперен и симфоничен диригент с трайни международни успехи и национално признание, Росица Баталова дирижира спектакли и концерти в Русия, Италия, Франция, Испания, Германия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Гърция, Кипър, Куба, Алжир, Сирия, Малта...
Баталова е първият български диригент, официално поканен за спектакли на „Царицата на чардаша” на сцената на „Раймунд театър“ – Виена. Гастролира и в спектакли на „Веселата вдовица” на сцената на Московската и на Варшавската оперета. Осъществила е над 300 записа в БНР, Балкантон и БНТ (един от диригентите с най-много студийни записи): самостоятелен диск – „Росица Баталова дирижира СО на БНР“; оперетни фрагменти под нейно ръководство са включени в албума „Оперетата, каква страст!” – антология на българското оперетно изкуство от четири компактдиска; в дискове на оперетните солисти Ной Николов и Анелия Шуманова, както и в серия документални записи на паметни премиерни спектакли: „Веселата вдовица”, „Хубавата Елена”, „Бокачо”, „Андалусия” и други.
Росица Баталова е автор на три мемоарни книги, претърпели по две издания: „Автобиографични разкази” (1995, 2007); „Спомени за хора и събития” (1997, 2009), „Размисли и спомени за диригентското изкуство” (2000, 2010).
Родена е в семейството на Ничка Хаджимитева-Баталова и Георги Баталов – основатели и първи солисти на Старозагорската опера. Завършва Държавната музикална академия, специалност „Дирижиране” при проф. Марин Големинов, проф. Влади Симеонов и проф. Асен Димитров. Диригентският й дебют е с Пловдивската филхармония (1955 г.), но кариерата й е свързана основно с ДМТ „Стефан Македонски (от 1958 г.). Дирижирала е спектакли и концерти също в Камерна опера – Благоевград, Варненска, Плевенска, Русенска, Старозагорска опера, както и с Пловдивска, Видинска, Бургаска, Шуменска и Врачанска филхармонии, Симфоничен оркестър на БНР и оркестъра на ДМА „Проф. Панчо Владигеров”.
Росица Баталова е създател, художествен ръководител и диригент и на Дамски камерен оркестър „София” (от 1968 г.), в концертите на който гастролират най-изявените български солисти и млади таланти. За 50-годишната си активна артистична дейност е била на пулта на над 6 000 представления, като 2 000 от тях са само на „Царицата на чардаша” (юбилейното е на 29 октомври 2005 г.). Тя е диригент-постановчик и на поредица премиерни за България оперетни и мюзикълни постановки на сцената на Музикалния театър: „Розовото домино” („Бал в операта”) от Хойбергер, „Андалусия” от Лопес, „Гаспароне” от Мильокер, „Целувката на Чанита” от Милютин, „Синьото кълбо” от Зив, „Лизистрата” от Дендрино, „Ромео, моят съсед” от Рауф Хаджиев, „Целуни ме, Кейт!” от Портър, „Лека нощ, Бетина” от Крамер, „Няма от мен по-щастлива!” от Ешпай. С безспорен принос за утвърждаване на националната музикално-сценична драматургия са първите постановки на „Време за любов”, „Двубой” и „Фалшификатори” от Димитър Вълчев, „Щастливецът” от Виктор Райчев, „Сирано дьо Бержерак” от Парашкев Хаджиев, „Златната птица” от Марин Големинов, дирижирани от Росица Баталова. Тя убедено пропагандира българска музика в първи изпълнения и от камерния подиум.
Поклон пред неуморния творец, посветил целия си живот на диригентското изкуство - Росица Баталова!

Изпълнения под палката на Росица Баталова слушайте в „Звезден експрес“ на 23 януари от 14.00 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05