Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна Нетребко и Желко Лучич в „Макбет” на Джузепе Верди - спектакъл на Метрополитън опера, Ню Йорк

БНР Новини
Анна Нетребко и Желко Лучич в сцена от операта
Снимка: metopera.org

В съботната вечер по програма „Христо Ботев” ще излъчим запис от спектакъла на „Макбет”, състоял се в най-престижния американски оперен театър на 11 октомври 2014. „Макбет” на Верди в Мет бе едно от най-обсъжданите оперни събития от миналата есен. Зрителите буквално взривяваха с бурни овации след всяка сцена не само залата на Мет, но и многобройните киносалони по целия свят, където бе излъчен този спектакъл с изключителни солисти: неустоимата Анна Нетребко в ролята на безмилостната Лейди Макбет и един от най-аплодираните съвременни драматични баритони - Желко Лучич като Макбет. Звездният актьорски състав включва и немския бас Рене Папе в ролята на Банко, както и тенора от Малта Джоузеф Калея – Макдъф, а на пулта е главният диригент на Метрополитън опера - Фабио Луизи.
Оперната публика никога досега не е виждала Нетребко в толкова драматична роля като тази на Лейди Макбет. Специалистите отбелязват, че партията е източник на власт и един от най-сложните образи, сътворени от Верди, а Анна Нетребко го е изпълнила буквално с „животинска интензивност”. В разговор с Мери Джо Хийт - продуцент на излъчванията на спектаклите на Мет по радиото, Нетребко прави доста изненадващо признание:
„Най-после – роля, в която мога да бъда самата себе си!”. Разбира се, после уточнява, че говори за силата и страстта на Лейди Макбет, за невероятната енергия, с която тя се впуска във всичко - без значение какво е то, в самия живот. Това са качества, които Анна явно харесва и смята, че притежава, тъй че ролята като че ли идва естествено при нея. „Не казвам, че я харесвам като личност” - продължава певицата, „но я разбирам и се опитвам да я пресъздам по най-естествения начин. Не мисля, че да извършиш убийство е лесно, както и не е лесно да забравиш какво си направил. Мисля, че това я измъчва и въпреки, че е тъй обладана от амбиции, все пак в нея има една точка на пречупване. Всичко това прави характера много сложен и много-много интересен... Самата аз малко се страхувам от всичко това. Ще ви призная, че годеникът ми, който беше в залата на първия спектакъл, беше изпаднал в ужас. След края той беше толкова мълчалив и смутен. Попитах го какво има, а той отговори: „Знаеш ли, това, което току-що видях на сцената, е жена, напълно различна от теб и е шокиращо! Наистина се надявам, че в теб няма нищо от нея...”. И после каза, че никога повече няма да ме гледа в тази опера, толкова беше уплашен...“.
Що се отнася до сърбина Желко Лучич - ролята на Макбет изглежда като че ли създадена за него. Рене Папе без съмнение е великолепен Банко. И, разбира се, както винаги, хорът и оркестърът на Мет са истинско удоволствие за взискателния слух. Маестро Луизи не просто разбира идеята, смисъла, емоциите и пулсацията на операта, той внася завладяващ и омайващ колорит в интерпретацията на тази зловеща, мрачна и заедно с това изключително енергична партитура.
   
В „Макбет” на Верди от 11 октомври 2014 участват солисти, хор и оркестър на Метрополитън опера, дирижирани от Фабио Луизи. Хормайстор е Доналд Палъмбо.

В ролите ще слушате:
Макбет, пълководец - Желко Лучич
Лейди Макбет, негова съпруга - Анна Нетребко
Банко, пълководец - Рене Папе
Макдъф, шотландски благородник - Джоузеф Калея
Дама, придворна дама на Лейди Макбет - Клодия Уейт
Малкълм, син на крал Дънкан - Ноа Бетги
Доктор - Джеймс Кортни
Слуга на Макбет - Кристофър Джоб
Вестител - Сет Малкин
Наемен убиец - Ричард Бърнстийн
Окървавено дете - Ашли Емерсън
Дете с корона - Джихи Ким
Дънкан, шотландски крал (без пеене) - Реймънд Рено
Флинс, син на Банко (без пеене) - Мориц Лин

   
Съдържание на операта „Макбет”

събота, 7 февруари от 20.00 часа 
   
   
   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05