Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сопраното Цветана Бандаловска

Снимка: www.operasofia.bg
Дни преди дебюта на певицата в ролята на Изолда в новата премиера на Софийската опера сопраното разказва за своите преживявания с музиката на Рихард Вагнер. През 2011-а г. тя печели наградата „Кристална лира” за въплъщението си на Зиглинде във "Валкюра" от „Пръстена на нибелунга”. Освен това, още студентка в Музикалната академия Бандаловска изпълнява концертно всички камерни песни на Вагнер с пианистката Благовеста Константинова.

Цветана Бандаловска е родена в Коми, Русия. Завършва вокалното си образование в Софийската музикална академия в класа на проф. Сима Иванова и доц. Христина Ангелакова. Печели второ място и сребърен медал при неприсъден златен на конкурса „Борис Христов” през 2004-та г., който й връчва лично Гена Димитрова. От 2001-ва г. тя е солистка и любимка на публиката в Софийската опера. Дебютира в ролята на Мими от „Бохеми” на Пучини. Пяла е още: Лиу в „Турандот”, Чо-Чо Сан в „Мадам Бътерфлай”, Татяна в „Евгений Онегин”, Елза в „Лоенгрин” и много други. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25