Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредяват награда "София - творчески град на киното"

"София - творчески град на киното" е новата награда, която ще бъде връчвана на "София филм фест". Очаква се до дни Столичният общински съвет да я гласува.

Наградата ще засили интереса на млади режисьори от цял свят за участие в международния конкурс на "София филм фест", както и на премиерно представяне на техните филми на фестивала, смятат организаторите. 
Георги Чолаков от Националния филмов център препоръча:
Надявам се, че Столичната община с решенията на своя общински съвет ще подпомага повече български филми да не им взима такси за заснемането на територията на София, защото това е обща промоция както на страната, така и за града.
Програмата съдържа над 200 игрални филма, документални и късометражни. Министерството на културата традиционно подкрепя фестивала. Заместник-министър Боил Банов посочи:
Особено сме благодарни за много сериозното отношение, провокирано от 100-годишнината на българското кино, към българското кино.
Друг фокус ще бъде грузинското кино. Международното киносъбитие ще се състои от 5 до 15 март в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14