Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Константин Рамаданов

| обновено на 26.02.15 в 15:20

Един от най-изтъкнатите хорови диригенти от началото на ХХ век е Константин Рамаданов - важна фигура в изграждането на музикалната ни култура след Освобождението, но за жалост напълно забравена.


140-годишнината на Рамаданов (роден на 7.02.1885 г. в Кюстендил) е повод в рубриката "Помните ли..." Красимира Йорданова да ни разкаже за делото му в България, след получаването на солидно музикално образование в Германия. Той е основател на певческото дружество "Кавал" в Кюстендил, а по-късно се преселва в София и ръководи много хорови състави в столицата. Заслугите на Константин Рамаданов за хоровото ни изкуство са неоценими.

Чуйте в звуковия файл рубриката "Помните ли..." с част от интервю с Константин Рамаданов, съхранено в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14