Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за цигуларя Васил Чернаев

На 22-ри февруари 1975 година завършва земният път на именития български цигулар Васил Чернаев. 62-годишният музикант е изградил блестяща кариера, името му е познато не само на международната сцена, но и в различни кътчета на Родината. Чернаев има ярко присъствие в българската култура в средата на ХХ век.

Роден на 27 септември 1912 година в Кукуш, Чернаев е буквално спасен от непознати хора по време на преселението в България, когато майка му умира по пътя. Осиновява го семейството на музиканта Чернаев. Започва да учи цигулка и на 12 години е първият му концерт в Шумен.

През Втората световна война Васил Чернаев попада и в концлагер. Спасява го по чудо комендантът, пред когото цигуларят свири Шаконата от Бах. След края на войната с помощта на Йехуди Менухин Чернаев е издирен и освободен.

Чуйте още интересни подробности от биографията на Васил Чернаев в изказване на пианистката Тамара Янкова, запазено в Златния фонд на БНР и изпълнение на цигуларя в дуо със съпругата му Недялка Чернаева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14