Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Диалози за трима” - концерт на Георгита Бояджиева, Росен Идеалов и Атанас Карафезлиев, сряда, 11 март от 19 часа

БНР Новини
Атанас Карафезлиев, Георгита Бояджиева и Росен Идеалов (отляво надясно)
Снимка: личен архив

Проектът се ражда преди две години. Негови създатели са уважаваните български инструменталисти и преподаватели проф. д-р Георгита Бояджиева и Росен Идеалов. Тогава третият е пианистът доц. Александър Василенко. Сега обаче триото има още по-необичаен състав - към кларинета и виолончелото, се добавя звукът на тромбона на доц. д-р Атанас Карафезлиев. Общото между тях е, че често свирят заедно, изпълнявайки нова музика от български композитори и друга музика за комбинацията от тези инструменти.
Така през 2014 г. триото става първи изпълнител на пиесата „Илюзии” от Марин Вълчанов и от илюзия, че проектът „Диалози за трима” ще има свое продължение, става възможност. На 11 март в Концертното студио на БНР от 19 часа ще чуем новата им програма, включваща освен вече познатите „Илюзии”, само премиерни за България творби от съвременни автори, а и една световна премиера - Дуо концертанте за чело и кларинет от Васил Казанджиев. Атанас Карафезлиев пък за първи път ще сподели с българската публика свой личен подарък, който е получил от холандския композитор Кейс Блокер преди доста време, когато тромбонистът печели специалната награда на конкурса в Енсхеде (Холандия), а авторът е бил член на журито. Творбата се нарича „Четири пиеси за соло тромбон”.
Триото успява да приобщи към идеята и композитора Драгомир Йосифов, който специално за концерта прави свой, авторски прочит на стара музика отпреди няколко века:   
Когато композираш изцяло със собствен материал, отговорността изцяло ляга върху теб. Когато обаче перифразираш (или може да се каже - паразитираш върху) чужд материал нещата изглеждат другояче. Скрит под дебелата сянка на някой класик, човек се чувства в значителна степен защитен. Но не само това, разбира се. Човек, т. е. - композиторът, чрез преработката, транскрипцията, контрафактурата, вариацията, пародията се сближава тясно с музика, която обича. Или - още по-добре, с такава, която не съвсем обича. Възниква особено музикално същество, в което през строгите черти на класическия образец надничат тревожно гримасите на паразитиращия по-късен компонист. Вълнуващо занимание е да се опиташ да слееш две времена в едно, да пропукаш някак гладката звукова повърхност на това, към което си насочил вниманието си. Бих определил своите промени на идеалните образци от Жоскен Дю Пре, Гийом дьо Машо като звукови и структурни диверсии. Само чрез слушане не можеш да влезеш напълно, в нещо, което много харесваш. Да не забравяме, че дори Бах се е учил, обработвайки, тоест - влизайки в пълен контакт с музиката на други композитори. Че Моцарт обработва за струнно трио няколко фуги от Бах, добавяйки към тях собствени прелюди, а Хелмут Лахенман интегрира откъси от Кларинетния концерт на Моцарт в своето Accanto… Радостта и опасността да си музикален диверсант споделям с моите колеги, приятели и авантюрни съмишленици Георгита Бояджиева, Росен Идеалов и Атанас Карафезлиев. Които все ме подтикват към подобни отношения със старата и прастарата музика. Не мога да забравя също Рефрените по Машо на моя учител Божидар Спасов, както отвъдно хубавия цитат от Kyrie на Меса Nostre Dame на същия Машо в сърцевината на все още неизпълнената Симфония на моя приятел Андриан Первазов.

Ваш - Гийом Йосифов. Драгомир Машо или кой знае вече кой…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10