Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Снимка: midalidarerock.bg

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът. От него ярко надничат оригинали, които отдавна стоят здраво на сцената, в класациите и насред авторитета на феновете, но имат и какво ново да им кажат. Общото между тях е, че повечето са истински динозаври, които не спират да леят актуална музика, да отстояват всяка йота от старата си слава, че и сцената така много да им отива – а след толкова години на нея, това си е висш пилотаж. Той е възможен, мисля си, само и единствено за онези, проумели простичката истина, че силата е вътре в нас. В долината на тракийските царе предстои очаквана среща с банди, които все така успешно поддържат високо ниво на чувствата – от цялата възможна гама на емоциите, изразена с нетърпящи второ мнение рифове. Цели 13 световни банди ще ударят освен хедлайнърите, че и още дузина български групи гласят хитов репертоар за отделна сцена. На първо раздаване: ръцете горе за ко-хедлайнърите на 12 юли – "Саксън" и "Хамърфол", които ще са с еднакви сетове от по 75 минути, преди гвоздея...

През далечната 1981 година едно парче нахлу с гръм и трясък в рокаджийските класации на цяла Европа. Проглуши дори британските фенове и славещата се с шовинизма си английска критика не успя да затвори очите си пред факта, че Германия е родила група от класата на "Деф Лепърд", "Айрън Мейдън" и най-фамозните звезди на Острова. Интернационалният успех на изпълнителите на въпросната песен даде стимул и самочувствие на немската метъл сцена, отвори я към света на 80-те години, точно както "Скорпиънс" десетилетие по-рано. "Breaker" е името на резачката, която принуди конкуренцията да се озърта като монахиня на садо-мазо парти, а краят на инструмента бе в здравите ръце на "Аксепт".

Да, днес титулярът хер Удо Диркшнайдер не е на фронта, бандата пристига с неговия заместник Марк Торнило - бивш певец на "Ти Ти Куик". Американецът съумя да открие собственото си място сред редиците на тевтонските рицари. Съвсем наскоро те изстреляха новия си диск "Humanoid". Американската супергрупа "Мистър Биг" – или формацията на супермузикантите, наречена така заради забележителните възможности на нейните членове, слага край на славната си кариера със световното турне The BIG Finish. Спирката му у нас е в афиша на "Мидалидаре" на 13 юли, когато музикалната част на фиестата ще започне в 17.00 часа и ще продължи до 2.00 часа сутринта на следващия ден. Рок XXL. Размерът има значение.

"Искахме да си вземем подобаващо сбогом и това ни се струва правилният начин", твърди басистът и вокалист Били Шиън. Другите титуляри са китарната пушка и певец Пол Гибърт и основният вокалист Ерик Мартин, набрали планетарна популярност от групи, чийто общ брой е от над 20 и са все звездни. Зад барабаните, на мястото на покойния Пат Торпи, ще се вихри Ник Ди Вирджилио. Да се готвим за хит до хит. Но и не само. Новият студиен албум на "Мистър Биг" се нарича "Ten" и излиза официално на 12 юли. Както подсказва заглавието, той ще бъде десети в дискографията на състава, а българските почитатели ще бъдат сред първите, които ще чуят на живо някои от последните подвизи на знаменитата команда. И това e само прелюдия към 14 юли, заключителната нощ на фестивала, оглавена от дълбоковиолетовите величия.

"Дийп Пърпъл"! Все още ритащи същински хард рок колоси, класици. Ето това е легенда, която не спира да показа и да доказва – за онези, чиито мозък и сетива не са размътени, че рокът от 60-те насам е устойчива витална категория. Нещо много повече от среща между миналото и настоящето. Нещо много повече от почетно внимание към една от най-дълголетните и изобретателни музикални групи в света.

Интригата от среща с митичната банда се подсилва от факта, че и тя е пред издаване на следващото си студийно творение, наречено "икуалс аун" "=1"  и ще бъде на музикалния пазар на 19 юли. Това ще бъде първият диск с оригинален материал след "Whoosh!" и първият с участието на  Саймън МакБрайд. Сингълът "Pictures Of You" огласи какво ще е звученето на квинтета към днешна дата. 100 процента "Дийп Пърпъл". Модерно ретро. В момента бандата е в състав: Иън Гилън (вокали), Роджър Глоувър (бас), Иън Пейс (барабани), Дон Еъри (клавишни) и сензационният китарист Саймън МакБрайд, заменил принудително Стив Морз, който се оттегли по лични причини. Дали ще изтряскат нови песни между шедьоврите в репертоара си, предстои да разберем на място. Но пък незаменима е тръпката в предвкусване на изненадите. А фестивалът Midalidare Rock In The Wine Valley ги обещава в огромни дози.

В Долината на виното от 12 до 14 юли.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10

"Сицилианска вечерня", опера в пет действия от Джузепе Верди

Либрето: Йожен Скриб и Шарл Дюверие. Световна премиера: 13 юни 1855, Париж, Театър Grand opera Действащи лица: • Херцог Ги дьо Монфор, губернатор на Сицилия – баритон • Дьо Бетюн, френски офицер – бас • Граф Водемон, френски офицер – тенор • Ариго (Анри), млад сицилианец – тенор • Джовани да Прочида, сицилиански лекар – бас •..

публикувано на 05.07.24 в 10:20