Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години от рождението на Морис Равел

Морис Равел до пианото (1912)
Прочутият френски композитор е роден на 7-ми март 1875 година на няколко километра от испанската граница, там, където се простира страната на баските. Майка му е тази, която посява в сърцето му любовта към испанската култура, която по-късно проличава в поредица шедьоври в творчеството му: "Пиеса във форма на хабанера", "Испанска рапсодия", операта "Испански час" и др.


За Морис Равел казват, че се отличавал от другите - и като творец, и дори на външен вид. А диригентът Ленард Бърнстейн заявява: Начинът, по който Равел си служи с оркестъра, е най-вълнуващият и бляскав в музиката - и имитиран от много други композитори, мога да кажа. А неговата клавирна музика е толкова гениална и трудна, че винаги е тест за един пианист дали може изобщо да я изпълни.

Равел не се увлича по модерната за времето атонална музика, но и на него, както и на Клод Дебюси, не се харесва определението "импресионисти". В историята обаче след тях остават най-прекрасните, "цветни" и богати оркестрации, създадени в началото на ХХ век.

Рубриката "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" ви предлага поредица, в която проследяваме най-интересното от биографията и творчеството на Морис Равел. Чуйте!














Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14