Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит 22-и рожден ден, „Каста дива”!

На 6-и март предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ навърши 22 години в ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

Продължихме традицията да започваме празника сред най-малките ни слушатели. Защото вярваме, че в предучилищната и началната училищна възраст чрез театъра децата влизат с лекота и удоволствие в света на музиката и нашата мисия е да задържим тяхното любопитство и вълнение, да развием опита и знанията на бъдещата публика в музикалните театри и концертните зали.

На 7-и март заведохме третокласници от 22-о СОУ „Георги Сава Раковски“ и четвъртокласници от 122-о ОУ „Николай Лилиев“ на театрализирания концерт „Приказка за змея и самодивата“ в зала „България“ от програмата на Фортисимо Фамилия. Програма, която заведе хиляди български деца в концертните зали и която върна блясъка в очите на хиляди български деца в часовете по музика в училище!

В „Приказка за змея и самодивата“ Софийската филхармония имаше амбициозната задача да запознае децата с българската музикална класика. Разбира се, поднесена интересно и остроумно от сценариста Александър Чобанов, актьора Деян Донков, балерината Ангелина Гаврилова и диригента Найден Тодоров! Хубавата музика се редуваше с весели скечове. Приказните герои страшният змей и прекрасната самодива премериха и вълшебните си сили, и музикалните си знания. Децата бяха толкова заинтригувани, реагираха толкова спонтанно „по детски“, че ние се забавлявахме и радвахме двойно! А след концерта „Приказка за змея и самодивата“ на партито за рождения ден на „Каста дива“, когато влязоха актьорът Деян Донков, балерината Ангелина Гаврилова и маестро Найден Тодоров, децата ги "накацаха" за автографи и започнаха да им задават въпроси като мънички журналисти.

Не може детско парти без торта! По традиция почерпихме нашите малки приятели с разкошна - вкусна и красива музикално-сценична торта с червена захарна театрална завеса и шоколадов диригент. А те ни напълниха душата с радостта си от нашия музикален празник! Надяваме се, че ще ги срещаме на още много концерти и спектакли през следващите години!

В звуковия файл чуйте „интервюто” на децата с диригента Найден Тодоров и техния музикален поздрав за рождения ден на предаването „Каста дива”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14