Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Мартенски музикални дни" и участниците в тях

Цигуларят Светлин Русев и диригентът Емил Табаков в Русе
Снимка: MMД - Русе






Началото на 55-ия международен фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе беше незабравимо и предложи на русенци и гостите на града едно изключително преживяване. Откриването на фестивала беше истински фойерверк - концерт, който обедини двете знакови годишнини – 55 години фестивал и също толкова - Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. Специално за събитието беше сформиран Фестивален оркестър от възпитаници на учебното заведение, които работят у нас и по света. Разбира се, на диригентския подиум беше маестро Емил Табаков, а солист – цигуларят Светлин Русев, концертмайстор на Филхармонията на Френското радио. И двамата – гордост за русенци.

Събирането на такъв състав се прави за втори път. Идеята е отпреди  5 години, когато по повод 50-годишнините на двете институции за първи път се сформира Фестивален оркестър. Сега се събраха около 80 възпитаници на училището и свириха невероятно – с толкова жар и вдъхновение, така увличащо публиката, че, разбира се, имаше няколко биса и цялата зала в комфортното Доходно здание беше на крака.  В края на първата част, след като Светлин Русев изсвири Концерта за цигулка от Бетовен, оркестърът тропаше с крака и лъкове и по всякакъв начин изразяваше възторга си от партнирането на такъв солист, при това – съученик. А във втората част Светлин седна на концертмайсторкото място и води оркестъра в „Шехеразада“ от Римски-Коркасов, като изсвири прекрасно красивите сола.

Рядко могат да се видят толкова много ентусиазирани музиканти на едно място, такова въодушевление и блясък в очите. И такъв идеализъм. Защото голяма част от тези русенци бяха пристигнали специално, за да се включат във Фестивалния оркестър и то от най-далечни краища на света – Индия, Австралия, Кувейт и много други държави. И всички те от сега мислеха кога ще се съберат отново.

Чуйте в звуковите файлове репортажи с интервюта и музика от този и последвалите няколко концерта от афиша на фестивала в Русе. Ще се убедите сами, че "Мартенски музикални дни" е най-престижният музикален форум в България през последните години и 55-ото издание доказва това елитно ниво за пореден път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14