Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Стефан Македонски

Стефан Македонски
Снимка: архив

На 25-и март се навършиха 130 години от рождението на големия артист Стефан Македонски - един от строителите на българския оперен театър.


Като певец той повече от 20 години носи теноровия репертоар на Софийската опера - изпълнява 27 централни партии. Освен това е един от първите в оперетния репертоар у нас - още през 1918 година изпълнява ролята на Едвин в оперетата "Царицата на чардаша" от Имре Калман в Свободния театър.   

Богата е и концертната дейност на Стефан Македонски. По време на войните изнася стотици благотворителни концерти - дори на фронта и в болниците. И това е само малка част от дейността му. Той е сред създателите на няколко оперни театъра и на Музикалния театър в София, който днес носи неговото име.

Чуйте повече за Стефан Македонски в рубриката "Помните ли...", в която Красимира Йорданова ни предлага и спомени на певицата Елисавета Йовович, съхранени в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14