Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Димитър Русков

| обновено на 08.04.15 в 20:16

На 31-ви март 2010-а година от света си отиде един уважаван български музикант - проф. Димитър Русков. Хоров диригент и изтъкнат педагог, той печели възхищението на много от диригентите, учили в неговия клас в Музикалната академия.


Русков е роден на 1-ви август 1925-а година в Пловдив. През 1953-та година започва да преподава, а по-късно става професор в Академията. През 1955-а г. поема ръководството на хоровата капела "Светослав Обретенов", където работи в следващите 11 години. През 60-те години е председател на Съюза на музикалните дейци, а от 1980-а, за петгодишен период е ректор на Музикалната академия. Създател на камерния мъжки хор "София", работи и с хор "Гусла".

Чуйте в звуковия файл рубриката "Помните ли..." с още подробности от биографията на проф. Димитър Русков, както и негово изказване и спомени на проф. Петя Павлович, съхранени в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14