Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България показва в Лувъра изложбата "Епопея на тракийските царе"

| обновено на 14.04.15 в 08:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В музея "Лувър" в Париж ще бъде открита впечатляващата изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", в която със свои експонати участват 17 български музея.

Подготовката на експозицията започва през 2012 година, когато министърът на културата Вежди Рашидов сключва 5-годишно споразумение с музея "Лувър" за развитие на съвместното сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството. Главен куратор на изложбата е Жан Люк Матинес - президент-директор на музея "Лувър". Куратори от българска страна са проф. д-р Тотко Стоянов от СУ "Св. Климент Охридски и доц. д-р Милена Тонкова - ръководител на департамент по тракийска археология в Националния археологически музей при БАН.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от "Лувър"-а, и 11 други културни института, сред които са Британският музей и музеят "Прадо". Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей.

За откриването и изложбата комисарят на експозицията и директор на НИМ в София Божидар Димитров каза:

Изложбата е много важна за нас, тъй като ще представи древността на българските земи в един от големите центрове на световната култура, а и политика. Самото откриване ще бъде съвместно с ръководствата на "Лувър"-а и НИМ. Присъствието обаче, много важното присъствие, е на патрона на изложбата - българският министър-председател г-н Бойко Борисов. Вероятно Франция ще отговори с аналогична позиция, както се прави в такива случаи - вероятно френският министър-председател. Ще присъстват, разбира се, министрите на културата от наша страна и други министри, министърът на туризма г-жа Ангелкова освен г-н Вежди Рашидов.

Експозицията е разположена в 4 зали в крило "Ришельо" на "Лувъра" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16-и април до 20-и юли 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14