Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излез от „филма“ и превърни проблема в умение – това е промяна

Снимка: chudno.org

Всеки е чувал, че „проблемите са, за да се решават“, но назидателното менторство едва ли е помогнало някому. Фокусирането в един проблем и приемането му като статична пречка, а не като процес, са чести причини за невъзможността да го преодолеем. Mнoгo пo-лecнo e дa paзвивaмe yмeния, oтĸoлĸoтo дa пpeoдoлявaмe пpoблeми. Πpeoдoлявaнeтo им ce cвъpзвa c нeщo тeжĸo и мъчитeлнo, а в няĸoи cлyчaи изглежда дopи нeвъзмoжнo. Зa cмeтĸa нa тoвa paзвивaнeтo нa yмeния e пpиcъщo нa xopaтa, пишат на достъпен, разбран, а и доста забавен език, в началото на една от темите си, авторите на първия безплатен онлайн наръчник с добри практики за постигане, поддържане и повишаване на психическото здраве.
Наръчникът съдържа конкретни методи и техники за разпознаване и управление на емоциите, за поставяне на „умни“ цели, фокусирани към решения, за справяне със стреса и негативните модели на мислене . Как да излезем от „филма“, който често сами си създаваме? Ние съвременните хора, губим елементарния навик да наблюдаваме и разбираме това, което ни казва собственото тяло, чрез реакциите му в различни ситуации, казва Андрей Ганев, а колегата му Даниел Троев добавя, че същото умение е необходимо, за да следим и посоките на мисълта, онзи вътрешен диалог, който водим със себе си и създава нагласите ни и способността ни за преценка, авторефлексия и поведение. Младите психолози и обучители са част от екипа на сдружение „Чудно“.
Те стартират социална кампания за психично здраве - защото нуждата от информация е голяма, проблемите много, а по собствените им думи - „не е необходимо да ни е тежко, непрекъснато“. Защото всеки може да създаде собствената си реалност, и да контролира умело своя живот. „Управлението на промяната е лесна“ - опонират те на внушенията, че неуспехът е логична граница, но и акцентират върху необходимостта от професионално напътствие за изправилите се пред тежки изпитания.
В рамките на социалната кампания „Психично здраве“, психолозите от сдружение „Чудно“ провеждат също и безплатни консултации. Как да живеем в самоконтрол? Да се справим със стреса и трудностите в ежедневието, за да постигнем  желана промяна? Чуйте разговора с Андрей Ганев и Даниел Троев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55