Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИНКН бави ремонта на паметника на Апостола в Ловеч

Паметник на Васил Левски

Ремонтът на паметника на Васил Левски в Ловеч ще се забави с няколко месеца. През януари, след сигнал на граждани, експерти установиха, че паметникът се руши.

От Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ са уведомили община Ловеч, че за да бъде извършен ремонт на паметника, трябва да се изработи проект, съобщи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Възлагаме проектиране, което за мен не е е необходимо. Въпросът можеше да се реши за 10-15 дни, тъй като нанесените повреди въру паметника не са чак толкова сериозни. Ние им дадохме количествено-стойностна сметка, но указанията са да бъде изработен проект и с този проект да се кандидатства.
Казанджиев поясни, че едва тогава Общината ще получи разрешение да извърши ремонта на паметника. Той е правен по специална технология и е бронзов, но е изграден на елементи.

Сцепен е един от ботушите на Апостола. Увреден е и плочникът, поясни той.
Според Минчо Казанджиев няма да се налага целият паметник да бъде демонтиран и изграждан отново. Ще се ремонтират само повредените части.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14