Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Муравей Радев: Много хора знаят какво точно се е случило с КТБ и са длъжни да кажат

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната няма да дестабилизира българските банки с гръцко участие

Снимка: БГНЕС
Моделът на Корпоративна търговска банка е осъществен с държавна политическа подкрепа, заяви в предаването "Преди всички" бившият финансов министър Муравей Радев. По думите му определени служители, а не самите институции - като БНБ, прокуратурата и ДАНС, носят персонална отговорност за сриването на четвъртата по големина банка в България. Радев припомни, че банките имат право да кредитират до 25% от собствения си капитал фирми на свързани лица. 

Ако собственият капитал на банката в нейния разцвет беше близо 700 милиона, 25% (към 140 милиона лева) би могъл да даде на такива свързани лица Цветан Василев. Той е дал повече от 20 пъти над този размер. Три милиарда и половина е пръснал по такива фирми - свързани с него лица. Това е порочният модел. И този модел не може да съществува без чадър върху него. Много хора знаят какво точно се е случило и сега са длъжни да кажат как се е случило.

Муравей Радев бе категоричен, че проблемът с Корпоративна търговска банка е изолиран за българската банкова система. 

Кризата в Гърция и евентуалното излизане на страната от еврозоната няма да дестабилизира българските банки с гръцко участие, защото те не притежават гръцки държавен дълг .

Вместо Гърция да потъне, България може да изпадне в незавидно положение, ако създаде една нова банкова криза. Никакви причини няма, ако те (гърците - бел.ред.) върнат драхмата и се откажат от еврото, Европейската централна банка да не продължи да подкрепя други банки в рамките на ЕС - като нашите например. Така че за мен никаква опасност тук не съществува.

 
Интервюто на Марта Младенова с Муравей Радев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Временната парламентарна комисия по случая с КТБ ще изслуша за втори път шефа на ДАНС

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде изслушан за втори път във временната парламентарна комисия, която проучва действията на държавните институции по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). При първото му изслушване Георгиев докладва за..

публикувано на 21.04.15 в 07:25