Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новородено е било удряно от акушерка в столична болница

| обновено на 23.04.15 в 17:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в София разследва инцидент в болницата "София мед" със седемдневно бебе. След установяване на травма и кръвоизлив новороденото спешно е изпратено за лечение в болница "Токуда". От лечебното заведение обясниха, че бебето вече е със стабилизирани жизнени показатели и няма опасност за живота му. 

Подаден е сигнал и до полицията. При огледите служителите на СДВР са открили, че бебето е със следи, чиито произход не е ясен и за които има вероятност да са от насилие. По информация на "Хоризонт" заради инцидента акушерка от "София мед" е отстранена от работа. Тя е задържана в Първо РПУ в София. С нея се работи по изясняване на случая.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков съобщи, че бебето е било удряно:

По време на нощно дежурство една от акушерките, които се грижат в неонатологията, си е позволила да удари няколко пъти по главата новородено. Това се е разбрало сутринта в момента, в който редовната смяна постъпва на работа. Това ни предадоха от болницата. Действително е била с дългогодишен стаж, с безупречна репутация до момента. 

Председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева посочи, че Етичната комисия ще се самосезира по случая. В нейните правомощия е да вземе най-тежкото наказание - отнемане на правото за упражняване на професията. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Румяна Арнаудова

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева след упражнено насилие върху новородено . Тя е обвинена в опит за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост,  съобщи пред "Хоризонт" Румяна Арнаудова , говорител на..

публикувано на 23.04.15 в 18:23