Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Троянския манастир бяха осветени позлатен кръст и мозаечен кръст с Христовото разпятие

| обновено на 02.05.15 в 12:12
Троянски манастир

Днес българската православна църква почита паметта на Св. цар Борис I - покръстител на българите, и отбелязва 1150 години от покръстването.
В Троянския манастир архимандрит Василий осветени позлатен кръст и мозаечен кръст с христовото разпятие.

Позлатеният кръст е изработен по поръчка от майстори монаси в манастир в Украйна. Той беше поставен на входа на Троянската света обител, съобщи игуменът на манастира Величкия епископ Сионий:

Той ще стои на вратата на манастира и ще бъде още един символ и подсказване за великата духовна равноапостолна роля на Св. цар Борис и за утвърждаване в православието на всички тези, които посещават светата обител. Нека кръстът щедро благославя и освещава всеки честен поклонник в светата обител и той да отнесе в дома си благословението на Св. Богородица Троеручица и благословението на православния кръст.

В един от параклисите на манастира беше осветен и поставен уникален мозаечен кръст с христовото разпятие. Дядо Сионий допълни, че по повод годишнината от покръстването в околностите на Троянския манастир ще бъдат засадени 1150 дръвчета.

Да обичаме природата, защото православното богословие изповядва, че природата е творение Божие, че тя е направена с щедрата ръка на Всеподателя и всички ние трябва да благоговеем пред нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Отбелязваме 1150 години от покръстването на българския народ

Българската православна църква отбеляза 1150 години от покръстването на българския народ. По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод на територията на..

обновено на 02.05.15 в 12:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14