Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ти тук република!

БНР Новини
Патриарх Неофит и Симеон Сакскобургготски по време на тържествата по повод 1150-годишнината от покръстването на българите
Снимка: БГНЕС

Българската Православна църква се проявява досущ като ранния Бареков – непрекъснато произвежда новини. Всъщност не чак толкова непрекъснато. Даже само от време на време. Когато, примерно Мадона се накани да изнесе концерт у нас и цялото синодално войнство възнегодува срещу определената за концерта дата, когато Николай Поляков реши да постави пиеса, която не се нрави на Негово Високопреосвещенство ловчанския митрополит Гавриил и той вземе, че я заклейми като дяволска, или когато Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай реши да мери с рулетка брадите на подопечните му свещеници (сакън, да не са по-къси от 5 сантиметра!), или да продаде на търг своето BMW 7-ма серия. Както виждате – все сериозни поводи църквата да напомни за себе си, а ние да си припомним, че сме източно православни християни.
Сега обаче тя направи нещо твърде умно и уместно – на свое заседание на 29 април Светият синод реши при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири да се споменава името на  Симеон Сакскобургготски като цар на българите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50