Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитал на Шура Черкаски – запис от 19 януари 1981 г. в зала „България“

Снимка: архив

Шура Черкаски е гостувал многократно у нас – през 1969 г. за концерт със Софийската филхармония с диригент Асен Найденов и със солов рецитал, след това през 1981 г. и 1982 с рецитали.
В програмата на избрания концерт са били включени „Карнавал“, опус 9 на Роберт Шуман, три танца от балета „Петрушка“ на Игор Стравински, Прелюд и фуга в ми минор на Феликс Менделсон, Балада в си минор, опус 23 и Ноктюрно във фа минор, опус 55 № 1 от Фредерик Шопен. В предаването не са включени пиесите на Шопен.
Шура Черкаски е роден на 7 октомври 1911 в Одеса, умира на 27 декември 1995 г. в Лондон. Първи негов учител е майка му Лидия, която като млада свирила пред самия Чайковски в Санкт Петербург. След революцията семейството бяга от Русия и се установява в Съединените щати. Там момчето учи в института Къртис при Йозеф Хофман.
От 1940 до края на втората световна война Шура Черкаски е в Калифорния където свири под диригентството на сър Джон Барбироли и Леополд Стоковски. Там се запознава и с Игор Стравински, пред когото изпълнява три танца от „Петрушка“, и получава ценни интерпретационни съвети от самия автор.
От 1946 пианистът концертира все повече в Европа. Популярен е в Германия и Австрия, а след негов рецитал в Уигмор хол на 27 март 1957 г., се установява завинаги в Лондон.
Записите му са много и за различни фирми – за Би Би Си, „Дека“, „Дойче грамофон“, „Нимбус“, „Айвъри класикс“, „Филипс“. Много от тях са концертни изпълнения. Последния запис прави през май 1995 г., той е на 83 години – пиеси от Сергей Рахманинов.
Попаднах на една рецензия в списание „Българска музика“ по повод едно от гостуванията на Черкаски.
„Пианистът свири с голям и силно подчертан емоционален тонус, с много разнообразно тембриран тон. Интерпретацията му е богата на нюанси и крайно свободна в темпово отношение. Изключителните технически и звукови възможности на пианиста му позволяват да разгърне интерпретациите си в много посоки. Черкаски свири ефектно, сантиментално-лирично, бравурно, салонно-поетично и всички оттенъци на романтичното изпълнителство от „несъвременен тип“ у него звучат естествено и майсторски реализирани. Защото художествено-интерпретационният стил на Черкаски произтича от един огромен талант, от пределно изявена творческа индивидуалност“. (юли 1969 г.)

неделя, 10 май, от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интелигентно и атрактивно решение на Вагнеровия "Зигфрид" в Кралския театър "Ла Моне"

Голямата изненада при обявяването на новия сезон на Кралския театър "Ла Моне" през април бе новината, че последните две творби от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер няма да бъдат поставени от режисьора Ромео Кастелучи, който през миналия сезон вече реализира в Брюксел "Рейнско злато" и " Валкюра". Причините за оттеглянето на..

публикувано на 13.10.24 в 08:05

Ричард Тъкър като Алваро в "Силата на съдбата" от Верди

Паметен запис за RCA от 1964 година, който ще си припомним в съботната вечер. Алваро е една от коронните роли на легендарния американски тенор. Една от 29-те, които предизвикват еуфория сред публиката в Метрополитън опера. От дебюта на 25.01.1945 като Енцо в "Джоконда" на Понкиели, до внезапния край на 8януари тридесет години по-късно. В Ню Йорк..

публикувано на 12.10.24 в 08:05

"Варварските цигулки" с 6 концерта у нас през октомври!?

Съвсем скоро слушателите на фолклорни предавания по програма "Христо Ботев"се срещнаха с Димитър Гугов – гъдулар и създател на "Варварските цигулки". Поводът беше дебютната му изява през месец май с Оркестъра за народна музика на БНР, като солист в "Музика в портрети"– един от проектите на радиовиртуозите. Тогава с него поговорихме за творческия му..

публикувано на 10.10.24 в 08:32

Кой съм аз?

Реализиран е на 16 август 2024 година и съдържа изцяло авторска музика на саксофониста, с което той още веднъж доказва таланта си и в композирането. Негови съмишленици в това начинание са големи имена от съвременния джаз като Бела Флек (банджо), Нилс Ландгрен (тромбон), Джери Дъглас ("добро" китара), Кийт Карлок и Волфганг Хафнер (барабани), Джон..

публикувано на 09.10.24 в 10:30
Джайш Оулд Шигали, Нура Минт Сеймали, Осман Туре и Матю Тинари

Нура Минт Сеймали, златният глас на Мавритания, за първи път в България

Нура Минт Сеймали , златният глас на Мавритания, световноизвестната майсторка на "ардин" ( западноафриканска арфа от рода на "кора"-та и "камале нгони"-то, но традиционно запазена само за жените в мавританската музикална култура ), потомка на стар грио-род, дъщеря на големия преподавател и знакова фигура в традиционната мавританска музика..

публикувано на 08.10.24 в 17:21