Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живи спомени и оптимизъм за бъдещето на Смесения хор на БНР в предаването „Български изпълнители“

| обновено на 01.06.15 в 11:52 БНР Новини
Снимка: Василка Балевска

Смесеният хор на Българското национално радио е създаден през 1952-ра година. Основател на състава и ръководител в продължение на четири десетилетия е Михаил Милков – един от най-щедро надарените и вещи хорови специалисти на България, енергичен и обичан хоров водач, с широк репертоарен хоризонт, с необикновено последователна стратегия за изграждането на един съвременен вокален ансамбъл. Той полага фундамента, здравите основи, той съгражда състава.

След „епохата“ Михаил Милков диригенти на Смесения хор на БНР са Андрей Андреев и Никола Липов, а маестро Методи Матакиев отдава последните си 12 златни музикални сезона за работа с елитния хор. Наричам сезоните „златни“, защото всеки един от записите под палката на този толкова разбиращ и усещащ човешкия глас и хоровата и оперна драматургия музикант, носи смисъла на най-високото хуманно послание на изкуство. Днес главен диригент на хора е Драгомир Йосифов. Съставът е имал своите щастливи срещи с личности като Херберт фон Караян, Добрин Петков, Клаудио Абадо, Константин Илиев, Лорин Мазел, Васил Стефанов, Зубин Мета, Васил Казанджиев, Жорж Претр, Милен Начев, Джеймс Ливайн, Росен Миланов, Кшищоф Пендерецки, Емил Табаков, Валерий Гергиев, Иван Фишер, Дмитрий Китаенко, Андреас Херман и много други. Редовни, ежегодни са ангажиментите на хора с оркестъра на Мюнхенска филхармония при изпълнение на крупни ораториални творби.

Хорът обединява 48 квалифицирани вокалисти с подчертан интерес към различните форми на ансамблово музициране. Всеки от певците е и школуван и отговорен солист – ако естеството на артистичната задача изисква участието му в това качество. Съставът се отличава със завидна стилистична компетентност и е способен гъвкаво да реагира на различни диригентски маниери, както и да се справя с разнообразни композиторски почерци – ще чуем това заедно в две предавания – на 15-и и 29-и май. А своите спомени ще споделят двама от основателите на хора, 86-годишният Атанас Парашиков, който е в хора от самото му създаване през 1952-ра г. и неговата съпруга Лиляна Парашикова - в състава от 1954-та г., стояла редом до голямата Александрина Милчева, която в своите най-млади години е била хористка в състава на БНР. Г-жа Парашикова ще ни разкаже и за своята папка за ноти с автограф на Херберт фон Караян, която не сменила до деня на пенсионирането си. От по-младите ни гости – баритонът Деян Иванов (от 8 години в състава на хора) и сопранът Гергана Милтенова (най-ново попълнение в състава отпреди 6 месеца) ще научим, че изпитната комисия по време на конкурс за хорист, макар и да не бива, може и да аплодира спонтано кандидат и как днешните млади певци могат да ни заредят с оптимизъм за бъдещето.
Специални благодарности на Румен Райчев - диригент на Смесения хор на БНР, участник в предаванията, за музикантската и колегиална помощ.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10