Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

| обновено на 24.05.15 в 09:28

С традиционното празнично шествие в София ще започнат тържествата в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Тодор Танев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще поведат шествието, което ще тръгне в 10:30 часа от Президентството. В него ще се включат учители, ученици и граждани. От 11:00 часа е началото на официалната церемония пред Паметника на Светите братя Кирил и Методий. Първокласници ще изпълнят стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Гвардейци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица.

В Пловдив, в храма "Св. Св. Кирил и Методий", празнична литургия ще отслужи пловдивският митрополит Николай. Пред паметника на Светите братя ще бъдат положени венци и цветя, а под звуците на химна "Върви, народе възродени" ще тръгне шествие към площад "Стефан Стамболов".

24 май в Сливен отново ще е международен празник. Денят на българската писменост, просвета и култура ще се смеси с програмата на 19-тия Международен детски фолклорен танцов фестивал.

Нашите деца много харесват България. Ние сме таврийски българи. В Украйна учим ръченица и български хора. 24 май е най-хубавият празник на България, за азбуката, за целия български език, споделят участници.

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес грамотата на Неофит Рилски на учителката по български език и литература от Хасково - Даниела Стоянова, която сподели:

Това е колективна награда за труда на всеки учител - има много ученици, директори, колеги, родители.

Празникът на българската писменост и култура ще бъде отбелязан с шествие от ученици, учители, родители и граждани.

От десетилетия училището, наследник на прочутата българска мъжка гимназия в Солун, събира благоевградската общественост - видни учители и деятели на културата, ученици и представители на местната и държавна власт, които изразяват своята признателност пред паметника на Светите братя, дали на народа ни най-безценния дар - буквите. Националната хуманитарна гимназия отбелязва и 135-та годишнина от създаването си, а само преди седмица получи приза на кмета на общината за най-добро училище. След тържествената церемония по предаване и приемане на  училищното знаме, два лъча на празничното шествие ще преминат през централните улици на Благоевград, за да се съберат на площад “Георги Измирлиев” пред Общината, където ще започне и празничният концерт. За най-малките жители на областния център врати отварят 40 творчески ателиета на детския панаир. Финалът на празника ще постави известната група от 90-те години -“East 17".

120-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий ще поведе празничното шествие в Добрич. В храм "Свети Георги" ще бъде отслужен благодарствен молебен към създателите на буквите и дейците на културата. Регионалната библиотека "Дора Габе" ще представи експозиция на книги от три века, от Паисий и Софроний, през Йовков, та до наши дни. Предпразнично Каварна се включи в инициативата "Спри и прочети" и вече монтира три къщички за книгите.

Във Велико Търново на тържеството за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще бъде връчена традиционната общинска награда "24 май". Тя се присъжда на най-изявения абитуриент от новия випуск на гимназиите. Тази година призът, който е придружен с парична премия от 1000 евро, ще получи дванайсетокласничката от Природо-математическата гимназия Михаела Градинарова. Тя е пълен отличник и победител в национални олимпиади по биология и химия и вече е приета в два университета у нас. Общината днес ще връчи и своите награди "Учител на годината" и "Учителски колектив на годината". По централните улици на Велико Търново сутринта ще премине празнично шествие. През деня ще се извие голямо хоро в рамките на инициативата "Аз харесвам българските танци", а вечерта, преди своя бал, абитуриенти от девет училища ще дефилират по червен килим.

Отбелязването на 24 май във Варна започва със света литургия в катедралния храм "Свето Успение Богородично". Началото на празничната програма на площад "Св.Св. Кирил и Методий" е посветено на спечелената от града кандидатура за европейска младежка столица през 2017-та година. В традиционното шествие в града ще участват близо десет хиляди учители, ученици и културни дейци, каза Лилия Христова, която отговаря за образованието в община Варна.

Ще започне с флашмоб, на който ще бъде изписано "Варна 2017". Над 300 деца от хуманитарната гимназия ще направят този надпис, облечени във фланелки с цветовете на логото на младежката столица. Очакваме това да стане наистина едно много красиво преживяване за варненци, за участниците в шествието. Ще има голяма танцова група от училище "Елин Пелин", които ще играят в народни носии и децата от Общинския детски комплекс ще пуснат балони с хелий, на които ще бъдат изписани буквите от българската азбука. Това традиционно го правим и смятаме, че началото на шествието ще бъде наистина едно много красиво преживяване за гражданите.

В шествието във Варна ще участват за първи път и деца от детските градини. Ветроходният парад на буквите ще започне в 13 часа в акваторията на Варненския залив.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

С концерт на Янка Рупкина ще отбележат 24 май на българите в Кипър

Фолклорен празник, училищни тържества, концерт на Янка Рупкина изпълват празничния 24 май на българите в Кипър. Тържествата днес са част от Дните на българската култура, които се провеждат на острова. Днес Кипър ще се разлюлее от българска музика и..

публикувано на 24.05.15 в 12:51

24-ти май се чества в Русия като Ден на славянската писменост и култура.

24-ти май се чества в Русия като Ден на славянската писменост и култура. В празничния ден венци и цветя отрупаха  паметника на светите братя  Кирил и Методий в Москва, където десетки българи дойдоха за да се поклонят пред делото на..

публикувано на 24.05.15 в 12:18

На 24 май БНР ще връчи награда на студент от Алма матер

С академично тържество Софийският университет /СУ/ - най-старото висше училище в България, ще отбележи 24 май. В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Българското национално радио ще връчи награда на студент от Алма матер на..

публикувано на 24.05.15 в 09:34

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

С традиционното празнично шествие в София ще започнат тържествата в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Президентът Росен Плевнелиев , министърът на образованието Тодор Танев и кметът на столицата Йорданка..

обновено на 24.05.15 в 09:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14