Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-ти май се чества в Русия като Ден на славянската писменост и култура.

24-ти май се чества в Русия като Ден на славянската писменост и култура. В празничния ден венци и цветя отрупаха  паметника на светите братя  Кирил и Методий в Москва, където десетки българи дойдоха за да се поклонят пред делото на първоучителите. От руската столица предава нашият кореспондент Васко Михайлов.

В най-голямата страна, която пише на кирилица, 24-ти май се отбелязва официално едва от 1991 година. По традиция представители на славянските страни и днес се събраха край паметника на светите Кирил и Методий в центъра на Москва. Венец от името на Българското посолство поднесе извънредният и пълномощен посланик в Русия Бойко Коцев, който в словото си каза, чекирилицата е създала особени връзки и отношения между България, Русия и другите славянски страни, които са неподвластни на времето и на съвременните предизвикателства. Сред участниците в тържествената церемония беше и министърът на икономиката Божидар Лукарски, който утре ще има срещи в руското министерство на икономическото развитие. Днес българи и руснаци отбелязват заедно един светъл празник, каза за БНР Галина Боголюбова, президент на руския Славянски фонд: „Русия наследи този празник от България. Ние сме благодарни на българския народ, че е успял през вековете да съхрани и пренесе паметта за Кирил и Методий и да ни научи и нас, останалите славяи, да почитаме тяхнато дело, защото именно светите равноапостоли приобщиха многомилионните  славянските народи към световната цивилазиция и култура, каза Галина Боголюбова.  24 май е единствения в Русия държавно-църковен празник. Руският патриарх Кирил отслужи тази сутрин литургия в храма Христос Спасител и оглави кръстния ход до паметника на светите братя Кирил и Методий. Празникът продължи с тържествен концерт на Червения площад. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14