Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История на химна "Върви, народе възродени"

Снимка: архив

Химнът „Върви, народе възродени", който днес ще звучи в цялата страна, по текст на Стоян Михайловски, е създаден през 1901-а година в Ловеч. Композиторът Панайот Пипков по това време е учител по музика и краснопис в петокласното мъжко училище „Йосиф Първи“ в града.

Христо Тодоров от отдел "Съвременна история" към Регионалния исторически музей в Ловеч разказва, как самият Пипков описва създаването на музиката към написаното от Стоян Михайловски стихотворение "Химн на Кирил и Методий".

Малко преди 11-и май имах час по пеене. Трябваше да напиша нова песен. Един от учениците се бе навел над някакъв учебник и четеше с увлечение напечатаното в него стихотворение за Кирил и Методий. Надвесих се и аз да прочета познатото за мен стихотворение. Още не преполовил бисерните му стихове, в главата ми вече прозвучаха вдъхновената от тях музика.

Само за няколко минути Панайот Пипков създава музиката, а учениците веднага запяват песента.

Учители и ученици се трупаха пред вратата на класа, за да слушат директора на училището господин Христо Бръмбаров. Стискайки ръката ми каза:

Господин Пипков, никога не съм се надявал, че в това наше скромно петокласно училище ще се пеят такива хубави песни. Този химн истински възвеличава делото на нашите просветители. Няма да мине много време и той ще прозвучи във всички големи и малки училища на нашето отечество. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

С традиционното празнично шествие в София ще започнат тържествата в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Президентът Росен Плевнелиев , министърът на образованието Тодор Танев и кметът на столицата Йорданка..

обновено на 24.05.15 в 09:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14